GUSTAV: Knut Walle spiller enkemannen Gustav i filmen "Steinen fra stjernene". Filmen er uten dialog, noe Kristian Landmark tror kan være årsaken til at den slår an i utlandet. Foto: Studio LL

— Det tyder vel på at jeg har noe som filmregissør å gjøre, da, sier Kristian Landmark litt forsiktig til Fædrelandsvennen etter at bekreftelsen fra NBC Universal har kommet.

Den talentfulle 31-åringen har bred bakgrunn som manusforfatter, teaterregissør og komponist, men debuterte som filmregissør med "Steinen fra stjernene" i 2010. Han er i tillegg i sluttfasen av opptakene til dokumentarfilmen "Med rett til å kapre", som han lager sammen med Ole Bernt Tellefsen.

— Film er en fantastisk kunstart, som jeg ønsker å holde mer på med fremover. Det jeg har opplevd med "Steinen fra stjernene" har gjort meg ekstremt motivert for å lage mer film, sier Landmark.

Absurd

"Steinen fra stjernene” handler om enkemannen Gustav som nesten har gått til grunne etter at hans kone døde. En dag han sitter på utedoen, braser en meteor gjennom veggen. Det er en lett absurd kortfilm om nostalgi og lengsel, men også om å gå videre. Som altså lever videre, til tross for at den ble ferdig for snart to år siden.

REGIDEBUT: "Steinen fra stjernene" er Kristian Landmarks første profesjonelle film, og 31-åringen opplever stor suksess med den ti minutter lange kortfilmen. Foto: Studio LL

— "Steinen fra stjernene" er et realistisk eventyr som gir håp i kjærlighet og kommunikasjon utover døden. Dette temaet er fortalt med en lys og ironisk touch, og både regi og skuespill er absolutt utført etter den kvalitet og stil vi ser etter, skriver oppkjøpskonsulent Vincenzo Scuccimarra ved NBC Universal i en e-post til filmens produsenter; Marte Blyseth Pedersen og Stine Blichfeldt i De jentene der Filmproduksjon.- Vanligvis blir en kortfilm i Norge sett av omtrent 1000 mennesker. Nå får atskillig flere mulighet, og det er gøy. Nå kan jeg på gamlehjemmet si at jeg har laget noe som er vist for mange mennesker i Sør-Europa, sier Landmark, som også synes det er moro at den blir vist akkurat i Italia, siden han har italienske aner på morssiden.

Skryt fra Oscarvinner

Norsk filminstitutt (NFI) tok kortfilmen med på en samle-dvd med norske kortfilmer i 2010, og det er mye takket være NFI at filmen ble med vist på Big Sur International Short Film Screening Series i California i fjor, der den var nominert i konkurranseprogrammet. Landmark traff også der den kjente filmfotografen Vilmos Zsigmond, som fikk Oscar for "Nærkontakt av tredje grad" i 1977, og som også har medvirket i filmer som "Hjortejegeren", "Deliverance" og "The Long Goodbye".

Det tyder vel på at jeg har noe som filmregissør å gjøre

— Han likte filmen min, men det var ganske absurd å stå og diskutere kortfilmen min med en av verdens ledende filmfotografer, sier regissørdebutanten.

I januar hadde NFI med kortfilmen til verdens største kortfilmfestival i Clermont-Ferrand i Frankrike, og filmen ble der plukket opp av den italienske tv-kanalen.

— Filmen er veldig morsom, og italiensk tv viser mange norske kortfilmer. De filmene vi lager treffer tydeligvis en nerve hos italienerne. Jeg håper Kristian kommer til å lage flere filmer, sier Toril Simonsen, fagleder for kortfilm og dokumentar utland ved NFI.

— Styrken til "Steinen fra stjernene" er at det er en kortfilm på kortfilmens premisser. Den er ti minutter, men kunne ikke vært lenger. Da hadde den blitt kjedelig. Jeg har mange andre ideer i det formatet, og håper markedet for kortfilm blir større. Men selvfølgelig ønsker jeg å lage filmer i lengre formater etter hvert, sier Landmark.