NEDERLAND/OSLO: — Det er nesten så jeg ikke fatter det. Vi kunne aldri drømt om dette da vi satt i studio i Kongshavn, sier Anders Eikås i Honningbarna på telefon fra Nederland, noen timer etter de har blitt tildelt Spellemannpris for ”beste rock”.

Bandet har holdt seks konserter i Tyskland og Nederland de siste ukene, og sto på scenen i Nijmegen da de fikk beskjeden i går kveld. Det endte med ville omfavnelser, jubelscener og fanfarer. Resten av konserten ble om mulig enda mer energisk enn det man er vant til fra Sørlandspunkerne.

— Det ble nesten for energisk. Det var vanskelig å treffe trommene, sier Eikås.

Honningbarna har hatt et begivenhetsrikt år fra Urørtseieren i januar 2011, via plateutgivelse, gode kritikker, festivalspillinger og utenlandslanseringer, til den oppsiktsvekkende sterke Spellemannprisen for fjorårets beste utgivelse i rockesjangeren.

Vokalist Edvard Valberg sier til fvn.no at han synes det er vanskelig å sette ord på følelsen av å ha vunnet den gjeve kategorien, i konkurranse med blant andre forhåndsfavorittene Kaizers Orchestra.

— Det er gått ett år siden Urørt-sieren, som er en pris for undergrunnsmusikk. Nå vinner vi Spellemannpris, som er et symbol for det etablerte musikk-Norge. Og det aller største er at noen drittunger som oss snapper prisen fra de store, sier Valberg.

Les mer om Honningbarna og Spellemannprisen i Fædrelandsvennen mandag.