KRISTIANSAND: – Veldig kult. Dette er en overraskende og god booking. Young Jeezy er en artist som kan dra mange dedikerte hiphop-fans, sier Asbjørn Slettemark.

Kupp Redaktøren i FaroJournalen er mest kjent som metall-mann, men har et godt bein innenfor hiphop også. I går mottok han nyheten om Quarts siste headliner-booking med hevede øyenbryn.

Det var klokka 12 i går festivalen annonserte at Young Jeezy opptrer på Idrettsplassen 4. juli, en dag som hittil sto helt tom på programmet. De andre dagene fylles av folk som Slash, Marilyn Manson, Ozzy, Korn, Black Eyed Peas, Meshuggah og Placebo.

Young Jeezy er ukjent for mange som ikke er interessert i hip hop, men har skyhøy «cred» innen sjangeren. Han har aldri opptrådt i Norge, og har samarbeidet med folk som Kanye West, Usher, Nas, Akon, Anthony Hamilton og Christina Millian. Det siste albumet «Recession» fra i fjor fikk strålende kritikker.

FORNØYD: Musikkviter, Asbjørn Slettemark, mener Quartfestivalen har gjort et aldri så lite scoop ved å sikre seg Young Jeezy. Foto: Scanpix

Snappet fra Hove Quart skal ha klart å snappe Young Jeezy rett foran nesen på Toffen Gunnufsen og Hovefestivalen.– Han har vel knapt solgt plater i Norge, men blant den unge hip hop-fansen er han større enn mange tror. Jeg tror folk kan få seg en overraskelse her. Young Jeezy er ikke bare en cred-artist, men en artist med stor kommersiell appell. Innenfor tung gatehiphop er han størst i USA nå, sier Slettemark.

Han får medhold av Mathias Rødahl, som er redaktør i Norges viktigste hiphop-publikasjon, Kingsize Magazine.

– Young Jeezy er ikke «på vei opp». Han er på toppen, og det skal mye til for å toppe ham. Det er ikke andre hiphop-artister som er mer relevante enn ham akkurat nå, sier Rødahl.

Han tror mange hiphop-fans nå får problemer med å velge mellom Quart og Hove.

– Hove har skuffet i år, men Quart hadde vi avskrevet helt. Vi trodde det ville bli en festival for de eldre rockeinteresserte. Men nå er det blitt OK begge steder, og dersom Quart booker flere som Young Jeezy ligger de godt an, sier Rødahl.

Hot blant blodfansen Men verken han eller Slettemark tror hiphop-helten alene er stor nok til å fylle Idrettsplassen på den måten Quart har ambisjoner om. Dersom Quart skal selge inntil 20.000 billetter daglig trengs folk som er kjent også blant dem som er bare litt interessert i hiphop.

– For de fleste hiphop-interesserte i Norge er Young Jeezy fremdeles en «gjesteartist» for folk som Jay Z. Men for «blodhiphopperne» er han veldig stor, sier Rødahl. Han tror to-tre navn til i samme sjanger vil gjøre susen for Quart.

– Han er ikke stor nok i forhold til ambisjonene Quart har uttalt. Men samtidig er jeg litt imponert over programmet som har blitt bedre enn jeg fryktet. Nå er det flere artister jeg gleder meg til å se, som for eksempel Young Jeezy, Meshuggah og Marilyn Manson. Sistnevnte er alltid morsom, sier Slettemark.

Varsler flere store artister

Bookingsjef Trond Aage Nyhus vet at han trenger mer:

– Denne bookingen satt veldig langt inne, og jeg er veldig fornøyd. 4. juli er en vanskelig dag. Roskilde-festivalen avsluttes jo for eksempel samme helg. Vi vet at dette ikke selger ut amfiet alene. Vi skal fylle på med mer under Jeezy som gjør dette til en sterk avslutning på Quart '09. Tidligere har det jo mest vært norsk på lørdagen, sier Nyhus. Også torsdagen sammen med Black Eyed Peas og Atmosphere antyder han mer hiphop.

Når neste slipp kommer tør han ikke love noe om.

– Det kan være alt fra i morgen til om en uke, sier han.