— Det har vært hektisk i perioder, men det har gått bra, sier regissør Erik Skjolbjærg til Fædrelandsvennen.

I slutten av juni var innspillingen av «Pyromanen» ferdig. Nå venter flere måneder med etterarbeid.

Regn og kulde

— Jeg trodde at det skulle være sol og varmt siden vi skulle filme om våren, men slik ble det ikke. Det ble regn og kulde, og det føltes som å være hjemme i Nord-Norge. Når det er sagt, så ble vi møtt med en veldig entusiasme blant folk i Finsland og i hele regionen. Entusiasmen smittet over på oss, og det gjorde det til en glede å jobbe på Sørlandet, sier Erik Skjolbjærg.

Han er kjent for å ha regissert filmer som «Insomnia» (1997), «Prozac Nation» (2001), «Nokas» (2010) og «Pionér» (2013).

Trond Nilssen spiller pyromanen Dag. Foto: Kjartan Bjelland

Da Gaute Heivoll ga ut boken «Før jeg brenner ned» i 2010, var Skjolbjærg raskt ute med å melde sin interesse for å lage film av boken.I slutten av april startet innspillingen av «Pyromanen». Handlingen er basert på hendelsene sensommeren 1978 da en pyroman herjet i Finsland. Flere av statistene i filmen var nær på disse hendelsene i 1978. — Det var veldig givende å treffe dem. Da jeg jobbet med «Nokas», fikk jeg noen erfaringer med å treffe mennesker som hadde vært involvert i noe som skulle filmatiseres. Man blir påminnet om at historien er virkelig, sier Skjolbjærg.

300 statister

Han presiserer at filmen ikke vil bli noen historisk riktig dokumentar over hva som virkelig skjedde. Det viktigste har vært å skildre stemningen og å portrettere en familie.

- Er det noen scener som du vil huske spesielt godt?

— Ja, brannene. Vi valgte å brenne bygninger på ordentlig. Det vil jeg huske som spesielt utfordrende og spennende. Jeg vil også huske da vi lagde 17. mai på film, og fikk hele bygda representert.

300 statister fra Sørlandet har vært med i «Pyromanen». Erik Skjoldbjærg mener at de har gjort en god jobb med tanke på å oppføre seg naturlig på film.

— Dessuten er det krevende å være tålmodig når vi bruker mye tid på å gjøre klart til opptak.

Å være statist innebærer mye venting. Fra v. Anders Grandsen, Kirsti Grandsen, Karin Flaten og Merete Hageli. Foto: Kjartan Bjelland

Takker brannmennene

Men det er en gruppe statister Skjolbjærg vil takke spesielt, og det er brannmennene:

— De hjalp oss når vi skulle filme brannene, og de var også karakterer i filmen. Det gir filmen en ekstra troverdighet når vi har folk som virkelig vet hva de gjør.

— Også må jeg takke Gaute Heivoll. Han har vært veldig sjenerøs og inspirerende gjennom hele prosessen.

- Hva skjer fram til vi får se filmen på kino?

— Nå skal vi gjennom flere prosesser. Filmen skal klippes, og det tar tid. Vi skal legge lyd på, og den skal lyssettes. Vi skal også lage musikk til filmen, svarer regissøren.

«Pyromanen» skal etter planen ha premiere i 2016. Trond Nilssen har hovedrollen som pyromanen. Agnes Kittelsen spiller Elsa, brannsjefens kone, og Henrik Rafaelsenn spiller lensmannen.