— Settet vi filmer på i dag skal forestille det gamle postkontoret på Nodeland. Her skal da hovedkarakteren Dag, som er pyromanen, jobbe som en helt vanlig gutt og leve et dobbeltliv, forteller produsent Edward Dreyer.

Settingen er bygget i det gamle administrasjonsbygget på Christianssand Bryggeri på Grim. Filmen vil spilles inn på forskjellige steder på Sørlandet, fordelt utover to måneder. Filmen bygger på Gaute Heivolls roman «Før Jeg Brenner Ned».

Perfekt setting

Dreyer og filmteamet har perfeksjonert smådetaljene på settet de siste dagene. Nå er alt klart for film.

Produsent Edward Dreyer (t.v) og line-producer Bent Rognlien diskuterer om alt er klart til første filmopptak. Foto: Torstein Øen

— Settingen er perfekt. Vi har jobbet med kulissene for å få det så tidsriktig som mulig. Handlingen skal jo foregå rundt 1979, og utover starten av 80-tallet, så det er viktig å få det så autentisk som mulig. Likevel har vi gjort forandringer fra boken, fordi det skal fungere bedre visuelt og mer flytende i filmverden. I realiteten jobbet Dag på Kjevik, ikke på et postkontor. Det er viktig at folk forstår at vi lager en fiksjonsfilm, basert på virkelige hendelser, sier Dreyer.Han er forberedt på en kaotisk uke, med mye logistikk.

— De første dagene på en filmproduksjon er ofte litt kaotisk og føles som et gnagsår. Men etter de første dagene, bruker ting å gå litt mer på skinner, sier Dreyer.

Regissøren var selvfølgelig på plass, og gikk gjennom hver minste detalj.

— Det er viktig i dag folkens at vi gjør alt så autentisk som mulig, med tanke på tidsepoken det skal foregå i, forteller Erik Skjoldbjærg til filmteamet før første opptak.

- Det føles som 1979 igjen

Flere av statistene på settet er erfarne brannmenn og postansatte fra Sørlandet.

Bjørn Tønnessen (t.v) og Torfinn Sjøtun har begge jobbet på postkontor på Sørlandet i over 40 år. Foto: Torstein Øen

— Regissøren er utrolig nøye på smådetaljer. Derfor har han leid inn brannmenn til å spille brannmenn, og erfarne postmenn fra Sørlandet til scenene fra postkontoret, sier Dreyer.Torfinn Sjøtun har selv jobbet på postkontor i Kristiansand i 40 år. Nå gjør han filmdebut.

— Det er kjempeflott å være med på en slik filmproduksjon. Jeg husker tidsepoken godt, og det er temmelig ekte det filmsettet vi er på i dag. Det føles som 1979 igjen, forteller Sjøtun.

Fra Tisland til Røyknes

Pyromanen kommer til å bli spilt inn over hele Sørlandet, utover store avstander og varierte locations.

Postscenene i Pyromanen ble filmet på det gamle administrasjonskontoret hos Christianssand Bryggeri på Grim. Foto: Torstein Øen

— Vi kommer til å spille inn på Tisland, som er så langt nordvest som vi skal, og helt ut til Røyknes, som er nordøst for Vennesla, forteller line-producer på filmen, Bent Rognlien.Til sammen vil filmteamet skape 9 kontrollerte branner over hele Sørlandet. Den første brannen vil skje natt til 9. mai i Tvedestrand.

— Dette er fryktelig mye å holde styr på, men jeg har klar dialog med både politi, vegvesen og brannvesen hele veien, forteller Rognlien.

50 Biler er også anskaffet til filmen.

— Noe av det vanskeligste vi kommer til å oppleve på disse to månedene, er å flytte bilene fra location til location, ler Dreyer.