KRISTIANSAND: — Hvis ikke det hadde stått i avisen at vi ventet reduserte inntekter neste år, hadde neppe publikum merket noe til dette. Det vi gjør er å jekke ned forventningene og budsjetterer forsiktig slik at vi heller blir positivt overrasket, sier stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius ved Kilden.

Torsdag skrev Fædrelandsvennen om det reduserte billettinntektsbudsjettet Kilden setter opp for 2014. Til neste år forventer man å tjene 17,9 millioner kroner på billettsalg, mot de 31 millioner kronene man budsjetterte med i år.— Vi når ikke budsjettet, men regner med å ende opp rundt 27 millioner kroner i billettinntekter i år, sier Lossius.

— Har dere feilberegnet sørlendingenes vilje til å betale for kulturopplevelser?

— Nei, i år har vi foreløpig hatt 180.000 besøkende, og regner med å komme opp mot 190.000 totalt. I fjor som var åpningsåret hadde vi 205.000 besøkende, og et slikt tall i en by med drøyt 80.000 innbyggere er veldig mye. En nedgang på sju prosent er det vi ser på som en vanlig variasjon i denne bransjen, sier Lossius.

Andre typer billetter

Bevæpnet med disse tallene er han ikke villig til å gå med på at det er publikumssvikt som har ført til budsjettsprekken på billettsiden.

— Det er riktig at vi har vært litt for optimistiske. Men vi har også hatt lavere gjennomsnittspris enn forventet pr. billett som er solgt. Det kommer godt med publikum, men de kjøper andre typer billetter, sier direktøren.

— Men hva skjer med programmet nå som dere forventer mindre inntekter?- Det er først og fremst til høsten neste år vi tar det roligere med egenproduksjoner, og det er på teaterdelen. Agder Teater får ny teatersjef til nyttår 2015 og vi har en oppkjøring mot det, sier Lossius.

I vårprogrammet er det tre teaterstykker: "Edderkoppkvinnens kyss", "Jekyll & Mr. Hyde" og figurteaterstykket "Den Modige".

— Er ikke det litt lite?

Samme produksjonskostnader

— Sammenlignet med i år får vi "Edderkoppkvinnen" i stedet for årets "Den Stundesløse", vi får "Les Miserables" for "Evita", og vi får "Jekyll & Mr. Hyde" og "Den Modige" for "Thranes Metode". Og så har vi Sacra-festivalen som går midt oppe i alt dette, sier Lossius.

Selv om budsjetterte billettinntekter er senket, har ikke Kilden redusert tilsvarende på produksjonskostnadene. Her øker man i stedet fra 11 til 12 millioner kroner, honorarer reduseres fra 19 til 18 millioner mens lønnskostnader øker fra 137 til 138 millioner.

— For det første trekker produksjonen av "Les Miserables" ganske mye. Lønn til staben varierer dessuten ikke. For det tredje koster det fort like mye i honorarer å sette opp intimteater på små scener som på store. Og det må vi ut med selv om inntjeningsmuligheten ikke er like stor, sier Lossius.

Hvor mye billigere enn Carmen er det å sette opp Pink Floyd-coverbandet Puls i Fjæreheia?

— Carmen gikk jo både innendørs og utendørs, så hvor mye "utedelen" kostet separat er vanskelig å si. Men billigere er det, sier Lossius.