Kildenøkonomi 4.jpg Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — På ett eller annet tidspunkt må vi ta erfaringene på alvor. Vi merker dessuten en viss slitasje på staben, og vi er nødt til å ha litt luft for å kunne forberede de neste store sprangene. En musikal og en opera i året er et enormt sprang, og det har vi lært at vi ikke kan fortsette med, sa administrerende direktør Bentein Baardson til styret i Kilden under styremøtet onsdag.

I sitt forslag til 2014-budsjett har Kilden-administrasjonen justert ned forventningene til billettsalget kraftig. I 2014 budsjetterer man nemlig med 18 millioner kroner i billettinntekter, mot et budsjett på hele 31 millioner i 2013. I slutten av november ligger foreløpig regnskap på drøyt 25 millioner kroner i billettinntekter.

— Vi havnet bakpå allerede i januar, og det er psykologisk slitsomt å ha ryggen mot veggen hele året, forklarte stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius.

I overkant optimistisk

Tross inntektssvikten ser totalregnskapet for 2013 ut til å gå i pluss, etter at administrasjonen innførte strenge sparetiltak i sommer.

— Men heller ikke i oktober hadde vi de billettinntektene vi håpet på, sa Lossius.

Han har tidligere forklart at selv om inntektene svikter har besøkstallene på Kilden likevel vært sammenlignbare med fjoråret. Rabattordninger og hvilke kategorier publikum som kommer bidrar til å trekke inntektene ned. Samtidig erkjenner man å ha budsjettert i overkant optimistisk når det gjelder besøket på storsatsinger som "Den Stundesløse" og "Evita". Til sistnevnte hadde man beregnet 20.000 betalende, mens det totale tallet endte opp på 15.000. ## Litt opp på sikt

Flere i styret stusset likevel over den kraftige reduksjonen.

— Vi har en roligere egenproduksjon høsten 2014. Vi får ingen "Carmen" og vi får heller ingen "Reisen til julestjernen", forklarte Lossius.

— Budsjettet for 2014 er bare en flik av totalbildet. Vi jobber nå mot satsninger i 2016 og 2017, sa direktør Bentein Baardson. I forslaget til langtidsbudsjett har da også administrasjonen ført opp billettinntektsbudsjetter på mellom 21 og 22 millioner kroner for årene 2015 - 2017. — Men ikke desto mindre markerer jo dette en veldig nedgang i budsjettet, innvendte styremedlem Theis Salvesen.

Ingen fare for statsstøtte

— Vi gikk ut tøft for å befeste Kilden da vi åpnet i 2012. Men nå er vi nødt til å realitetsforankre planene videre ut fra erfaringene vi har høstet. Vi skulle kanskje gjort det fra starten av, men da hadde vi nok ikke hatt det publikumsgrunnlaget vi har i dag, fremholdt direktør Baardson.

— Vil reduserte egeninntekter kunne gå ut over hvor mye offentlig støtte Kilden får, spurte Theis Salvesen så.

— Nei. Vi ligger høyest i landet med 27 prosent egeninntekter, slo Baardson fast.

Hva Kilden skal satse på de neste par årene sto trolig på programmet under styremøtets neste post: "Administrerende direktør orienterer om sentrale kunstneriske og administrative saker" . Men da ble pressen kastet på dør.