Cornelia Brekke (foran) er ett av barna som har fått en rolle i "Reisen til Julestjernen". På scenen ser vi også Sine Eftevåg (f.v.), Per Kullerud (Nissefar), Kristian Stedal Hannevik, Adam Eftevåg og Maria Louise Hundeide Godoy. Foto: Kjartan Bjelland
Agnes Aarsland er ett av nissebarna i juleforestillingen. Kristian Stedal Hannevik (t.v.) og Sine Eftevåg i bakgrunnen. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Vi har oversatt gammel scenografi. Vi har skjøtet på scenografiske element to meter, samt bygd noe nytt. Tronsalen har blitt høyere, det har blitt større danseplass og vi har lagt inn mer musikk, sier teatersjef Ingrid Forthun, som selv har tatt regien på "Reisen til Julestjernen".

— Dette er en forestilling til å bli i godt humør av. Vi har lagt vekt på humor, og at det skal være litt skummelt. Greven flyr, nordavinden blåser og det snør over publikum i salen, legger regissøren til.

Juleforestillingen, som bygger på Sverre Brandts skuespill fra 1924, settes opp for tredje gang på Agder Teater. I 2007 og 2010 ble "Reisen til Julestjernen" spilt i teatrets gamle lokaler i Kongens gate, mens årets oppsetning er den første etter flyttingen til Kilden.

Sju lag ull

Per Kullerud spiller Nissefar for tredje gang på rad. Selv om han springer rundt på scenen med sju lag ull i kostymet, så gleder han seg til fredagens premiere.

— Det blir knallgøy. Forestillingen er gjort større, i ordets rette forstand. Det blir mer dans, og vi har mer plass til å gjøre ting på. Det blir en oppsetning i et litt større format enn tidligere. Men samtidig blir det intimt og hyggelig. Og scenisk veldig vakkert. For publikum blir det som å sitte og se i en billedbok, sier Kullerud, mens svettedråper renner nedover nesen etter pressevisningen.

Ole Geir Feste spiller Julemannen for andre gang på rad. Her sover han i gyngestolen sin, omringet av flere av nissebarna, representert ved Maria Louise Hundeide Godoy, Adam Eftevåg, Max August Key Graarud, Sine Eftevåg, Kristian Stedal Hannevik, Paul Fjell Gundersen og Cornelia Brekke. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette blir en bedre forestilling, og mer visuell. Det var topp sist, men Kilden gir større muligheter, sier Ole Geir Feste, som spiller Julemannen for andre gang.

— Og det som er gøy er at vi får en viss frihet til å gjøre vår egen tolkning av rollene. Vi følger originalmanus, men får lov til å tolke litt. Jeg gjør Nissefar til en kristiansandsnisse, legger Kullerud til.

Fra begge fylkene

I august startet leseprøvene, i september var det forprøver. Men da de 48 skuespillerne og danserne og de omtrent 20 scenearbeiderne flyttet inn i teatersalen, og kulissene tok form, kom julestemningen snikende.

— De på scenen representerer begge Agder-fylkene. Og det er moro at vi har så høyt nivå på skuespillerne. Vi har hatt mange å velge i etter audition, og det var tungt å måtte si nei til noen, sier Forthun.

To av de som ble valgt er Ingrid Aarsland og Elise Sløgedal, som skal veksle på hovedrollen som Sonja. Begge har sett filmatiseringen av "Reisen til Julestjernen" omtrent hver eneste jul de siste årene. Aarsland spilte heksas datter sist Agder Teater satte opp stykket, mens Sløgedal da måtte nøye seg med å se forestillingen. De siste ukene har det vært intens øving.— Det har vært øving fra fem til ni hver kveld den siste tiden, sier Sløgedal.

— Men det har ikke blitt så mye som jeg hadde trodd, sier Aarsland.

— Begge er veldig begavet, både som skuespillere og sangmessig. Det er flott at de får en slik erfaring på en stor scene. Det er derfor vi også har to lag med nisseunger, sier Forthun.

Cornelia Brekke spiller ett av nissebarna. Elisabeth Wennesland har designet kostymene. Foto: Kjartan Bjelland