Elise fikk et signert eksemplar av Hanne Kroghs plate "Ikke gi deg, jente!". Foto: Kjetil Samuelsen
Hanne Krogh likte nisselua hun fikk av Elise, som er samme type som Elise skal bruke i "Reisen til julestjernen" når Sonja møter nissene. -Tusen takk! Denne blir dattera mi glad for, sier Krogh. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: — Hva gleder du deg mest til? Hva er fokuset ditt med Sonja?

Sonja anno 1976 møter Sonja anno 2013. Hanne Krogh har invitert Elise Sløgedal inn i garderoben på Kilden. Den "originale" Sonja er spent på hvordan den "nye" Sonja vil tolke rollen i "Reisen til julestjernen". Spørsmålene kommer litt brått på 14-åringen fra Birkeland.

— Oi, jeg vet ikke helt, svarer Elise, litt "starstruck" etter å ha avbrutt Krogh midt i sminkingen, en times tid før hun og de tre tenorene Thomas Ruud, Marius Roth Christensen og Jan Erik Fillan skal på scenen.

- Du er modig

— Jeg var eldre enn deg. Jeg var 19 år da jeg fikk rollen, og 20 da vi spilte inn. På første innspillingsdag var det iskaldt. Småpyttene hadde fått et tynt islag som knaste når man tråkket på det, sier Krogh for å prøve å bryte isen mellom de to.

— Du er modig, som skal fylle en slik rolle som 14-åring, sier Krogh, og minnes hun selv var usikker på om hun skulle ta Sonja-rollen.

— "Er hun så stilig", tenkte jeg. "Hun er jo bare snill". Men det er lett å forveksle vennlighet med veikhet. Sonja er en fantastisk rollemodell. Alle sier det hun vil gjøre ikke er mulig, men hun gjør det, sier 57-åringen, og lurer på hva Elise liker best med teater.

Verdens beste Elise

— Jeg er mest glad i å synge, sier birkenesjenta.

— Hvis du er glad i å synge, skal du synge alt mulig. Forklar hemmeligheten. En kunstner er den som har evnen til å se, og talent til å løfte det opp i lyset, sier Krogh.

— Men lær deg å spille gitar. Det gjør det lettere å skrive låter da. Du vil alltid være nummer to i det øyeblikket du kopierer. Men ingen i verden kan slå deg i å være verdens beste Elise, sier Krogh, da hun hører at sangtalentet spiller fløyte og piano.

Råd mot nerver

— Du har ikke tenkt å bli nervøs, spør Krogh.

— Jo, det kan nok være jeg blir det, svarer 14-åringen.

— Tenk mottaker, ikke avsender. Tenk hvorfor du gjør det du gjør. Da blir nervene borte. Du kan fylle hele scenen med all din kraft. Først fyller du hele kroppen med lys, sier Krogh, og viser med hender og hodet hvordan hun lar lyset stråle henne opp.

— På scenen slipper du lyset ut igjen. Det er det Sonja gjør, hun lyser ut energi.

Lærerikt møte

Den erfarne artisten øser av all sin livsvisdom og erfaring. Unge Elise tar til seg det hun klarer. Men 20 minutter før Krogh skal på scenen, må hun si takk for nå. Med et håp om å treffes igjen når "Reisen til julestjernen" spilles i Kilden.

— Jeg har veldig lyst, og håper å få det til. Jeg har min egen juleturné, men det hadde vært hyggelig å få med seg, sier Krogh, og oppfordrer Elise til å ringe om hun kan hjelpe med noe.

Ut av garderoben går en 14-åring, som har blitt litt rettere i ryggen og fått litt mer selvtillit.

— Dette var hyggelig. Og lærerikt. Jeg kommer til å tenke på det med lyset, sier Elise.

15. november står hun på scenen i Kilden, klar til å slippe lyset fra julestjernen ut til publikum.