Hvordan skal egentlig «Death Magnetic» høres ut? Det krangler nå fans, lydeksperter og bandet selv om. I sommer startet debatten her hjemme i Norge da Farojournalen brakte et intervju med Lyd & Bilde-redaktør Lasse Svendsen i forbindelse med utgivelsen av singelen «The day that never comes».

– Cymbalene lyder som knust glass, trommene som trær som sprekker og gitarene – som er like høyt mikset — høres ut som noen har dyttet en baufil i øregangene mine, uttalte han.

Singelen ble fjernet fra iTunes og erstattet med en ny versjon.

For høyt

Tusenvis av Metallica-fans fortsetter å la seg engasjere for og imot lyden på det nye albumet. Kritikerne mener at ekstrem komprimering gjør at albumet rett og slett lyder «for høyt for sitt eget beste». Enkelte har startet en online underskriftskampanje der bandet oppfordres til å remikse eller remastre hele platen. Over 10.000 har skrevet under. Enkelte mener også at versjonen av albumet som er gjort tilgjengelig på videospillet Guitar Hero låter bedre en cd-utgivelsen.

Forsvarer

I et intervju med musikkmagasinet Blender forsvarer trommeslager Lars Ulrich albumet. Han slår fast at det ikke på noen måte er aktuelt å gi etter. Han forsvarer også produsent Rick Rubin.

– Hør: Det er ingenting galt med lydkvaliteten. Det er 2008, og dette er sånn vi lager plater. Rick Rubins greie er å forsøke å få det hele til å låte levende, å få det til å lyde høyt, å få det til å høres engasjerende ut, sier Ulrich.

Lydkvalitet

Debatten om lydkvalitet i forbindelse med Metallica er ingen ny affære. Da bandet ga ut «...And Justice for all» mente mange kritikere og fans at lyden var katastrofalt dårlig. Det aller meste av bassen på albumet var skrudd veldig langt ned i lydbildet, og medlemmene selv har i ettertid gått langt i å si seg enige i dette. Ulrich mener at Internett har skylda for kritikken.

– Internett gir alle en stemme, og Internett har en tendens til å gi de som klager en høyere stemme. Det greier jeg ikke å holde følge med. En del av å være medlem av Metallica er at det alltid er noen som har et problem med noe av det du gjør, sier Ulrich.

Salg

Albumet har gjort det overveldende bra både i USA og her hjemme. Kritikerne har også vært jevnt over positive. Bergens Tidene slo i sin låt-for-låt-gjennomgang fast at «Det er brutalt, det er vakkert, Metallica er tilbake». Adresseavisen mente imidlertid at «Det er ingenting på dette albumet du ikke har hørt dem gjort bedre før», og trillet terningkast tre. Stavanger Aftenblad trillet en femmer og mente at Metallica er på sporet av gode, gamle dager.