foto
INSPIRASJON: "Fuji sett fra sjøen" av den japanske kunstneren Katshushika Hokusai fra 1834.
foto
PRØVETRYKK: Billedkunstner Nina Bang (til h.) viser en fargeprøve til kunstkomiteen. fra v.: daglig leder Unni Mesel, arkitekt Cecilie Bjerke Skjømming, kunstnerisk konsulent Kyrre Andreassen og prosjektansvarlig Arne Birkeland. Foto: Kjartan Bjelland
foto
FORSKJELLIGE: Alle spilene er helt forskjellige, men henger grafisk og fargemessig sammen. Foto: FOTOMONTASJE: NINA BANG/ASPLAN VIAK

KRISTIANSAND: For mens politikerne debatterer kunsten i rådhuskvartalet, er den i ferd med å realiseres i det store svømmeanlegget ved Bystranda.

— Jeg har hentet inspirasjon fra den japanske kunstneren Hokusais "Fuji sett fra sjøen", forteller billedkunstner Nina Bang.

Og sett fra sjøen, vil Aquarama fremstår med fargerike glass-spiler bølgende i fasaden. Slik vil bygget for så vidt også fremstå sett fra gaten.

— Aquarama har jo en fantastisk beliggenhet med vind, lys og bølgesprut som naturlige elementer, sier hun, og viser et prøvetrykk av det som snart skal bli kunst.

19 refleksjoner

Med arbeidet "19 refleksjoner" vant Nina Bang den lukkede konkurransen om å forme glass-spiler som skal monteres på byggets fasader. Torsdag tok hun turen til Kristiansand, og fikk for første gang se byens nye stolthet.

— I grunnen finere enn jeg trodde, sier hun og titter mot spilefasaden som arkitektene i Asplan Viak ønsker skal illudere en slags lun trekrone som omslutter bassenget.

— Av vedlikeholdshensyn måtte vi forlate tanken på trespiler og bruke aluminium i stedet, forteller arkitekt Cecilie Bjerke Skjømming.

Hun sitter også i kunstkomiteen som har bestilt oppdraget fra Nina Bang.

Bang har hatt en rekke utsmykningsoppdrag i det offentlige rom, og bruker ofte forholdet mellom natur og teknologi som tema. Nå skal hun utforme digitale trykk på glassplater som skal ta imot sol, regn og vind. Og så er hun veldig inspirert av japansk tegneseriekunst, og mener Hokusai var denne kunstretningens "far" ved å gi uttrykke naturkreftene på enkelt, tydelig tegneserievis. Selv skal hun lage en serie på 19 ulike bilder, og de fire veggene får spiler i egne fargetoner.

— Hver av de 19 spilene får et helt eget uttrykk, men til sammen danner de en tydelig helhet, sier kunstneren.

Farger i bassenget

En helhet er det også over selve kunstplanen for Aquarama. i tillegg til Bangs verk, skal det lages både en fast installasjon og skiftende installasjoner i vestibyleområdet. Kunstkomiteen er nå i ferd med å velge ut kunstnere blant de om lag 80 som har meldt sin interesse.

— Vi må se disse verkene i sammenheng med Nina Bangs arbeid så de ikke blir konkurrerende, men utfyllende, sier kunstnerisk konsulent Kyrre Andersen.

Med verket "19 refleksjoner" smykker ikke bare Nina Bang ut fasaden, hun kaster litt glans over badegjestene også:

— Når du svømmer, skal refleksene fra fargespilene danse rundt deg i bassenget, smiler hun.