KRISTIANSAND:

12:35 — 13:15: Carl Honoré - In praise of Slow

Åpent foredrag også for byens befolkning av mannen som regnes som "slow" beveglsens frontfigur og talsmann. I anledning foredraget lanseres portal nettstedet SlowPlanet. I motsetning til resten av programmet vil seansen være på engelsk. Foredraget er en av de Thomas gleder seg mest til selv - boken In Praise of Slow er den tredje han har lest i sitt liv ("eller noe sånt").

Elsker blogging, og blogger selv - som de fleste synes han Kristiansand er som "et postkort".

Sakte og rolig på Bloggcamp

Ble anbefalt Kristiansand av sine norske venner i London — fordi alle er så rolige og avslappet ("slow") - men erfaringene så langt viser at også her er det full fart for en del.

Hastighet er målet for alt for mange. Yoga på 20 minutter og "drive through" begravelser. Dette er ekstrem eksemplene, men de viser noe større og viktigere. Mange er så fanget inn i rutinene og stresset at de ikke ser skadene det påfører; helsemessig, på forholdene og på miljøet rundt oss.

”Slow is not about doing everything at a snail's pace; it's about working, playing and living better by doing everything at the right speed

slowplanet

Desverre er det sykdom som ofte blir vekkeren. Eller et forhold som ryker. Carl fikk sitt øyeblikk av innsikt når han hadde hurtiglest Snøhvit for sønnen sin - men tre dverger holdt ikke for gutten. Måtte bremse ned, snu om på livet. Reise rundt og finne ut mer om hva som egentlig skjer.

Det er mange som gjør noe med livet - klare valg på når og hvordan man bremser opp - og det gjør livet bedre. Slow food fokuserer på det sunne og det nære. Slow cities bringer rolighet til hele omgivelsene. Trening som fokusere på andre måter - yoga, tai chi - dyrker frem den indre roen som gir deg det lille ekstra.

"I wont't be queing up for a coffee enema" - det er ikke alt som brandes inn under slow som er riktig, viktig eller nødvendig. Men ofte er sakte bedre.

Barn trenger stille stunder

Det er når de får tid til å tenke og eksperimentere, finne ut hvem de er, hvordan de lærer og hva de vil. Flere byer som innfører rolig dager, hvor det ikke er de vanlige aktivitetene å strekke seg etter. Universitet Harvard sendte ut et brev til alle nye studenter i 2005 med tittelen "Slow Down: Getting more out of Harvard by doing less"

Finanskrisen også et symptom på at ting går for fort . Ingen rakk å tenke gjennom hva som egentlig skjedde, hvordan de ulike finansielle produktene egentlig hang sammen. Jobbe smartere fremfor mere - Norden som godt eksempel, ta fire uker eller mer ferie, fremfor den ene uken mange amerikanere ender opp med.

Viser seg også fra hjerneforskningen - hjernen tenker annerledes og mer kreativt når den ikke har femten ulike oppgaver på gang. De gode ideene kommer når du egentlig slapper av og gjør andre ting - ute i solen, i sofaen.

Kan det være nok å sjekke epost to ganger om dagen? Trenger alt å skje med en gang? VIl det ikke være bedre å ta noe direkte, ansikt til ansikt, og la ting vente.

Gjør ting i RIKTIG tempo - ikke så raskt som mulig, og ikke sent for sin egen del. Tenk gjennom hva du vil skrive får du skriver det - "slow blogging", bygge opp innlegget i hodet gjennom noen timer eller dager.

Som et skritt i den retningen lanserer de SlowPlanet for å dyrke frem en møteplass, et sted der folk kan møte andre med samme synspunkter, diskutere og finne prosjekter eller innsikt. Har nå rundt 40 bloggere fra rundt hele verden, som har sine ulike fokusområder og vinklinger. Men er åpen for flere - oppfordrer deltagerene (og seerene på nett) til å melde seg.

Carl er selv godt fornøyd, og selv et eksempel på at det er flott å ta det med ro.

Noen timer etter foredraget kom følgende melding på twitter;

carlhonore : Praising slowness at #bloggcamp is like barbecuing steak at a vegan retreat. Aim is to get out alive. But delighted by the feedback!