Les også: Quart fikk ikke knutepunktstatus

Les også: Quart søkte ikke kulturrådet om støtte

KRISTIANSAND: — Jeg synes det er en underlig vurdering som er blitt gjort av statsråden (Trond Giske journ. anm.) og kulturdepartementet. Vi har hele tiden ment at Quart bør få knutepunktstatus, og det mener vi fremdeles, sier Gundersen til fvn.no.

Ifølge Gundersen er det soleklart at Quart er den festivalen som er best kvalifisert av knutepunktkandidatene.

— Quartfestivalen har gjennom lang tid vist at de er Norges beste festival. De har vist evne til fornyelse, og de har i år vist at de kan snu et konkursbo til en festival med en stor fremtid.

Tror sommerens festival er årsaken

Daglig leder i Quartfestivalen, Daniel Norgård, var ikke overrasket over utfallet. Overfor fvn.no uttrykte han forståelse for at Quart ble forbigått.

— Med tanke på den situasjonen Quart havnet i i år, så skjønner jeg at vi ikke fikk statusen, sier han.

Video: Her får Norgård vite at Quart ikke blir knutepunkt Mette Gundersen tror Quarts problemer i år har hatt stor betydning for kulturdepartementets avgjørelse. Det mener hun er altfor lettvint.

— Det kan virke som avgjørelsen er blitt fattet på bakgrunn av det som skjedde i sommer. Det er en altfor kortsiktig tanke. Man bør se på hva den har vært, og hva den har gjort de siste femten årene for Norge som kulturnasjon, sier hun.

I kriteriene for knutepunktstatusen står det at knutepunktfestivalen skal overføre sin kompetanse til andre. Nettopp her mener Gundersen Quart har en ubestridt posisjon.

— Du kan ikke komme bort fra at Quart besitter en vanvittig kompetanse i det å drive festival. Øya har dratt god nytte av denne i mange år.

Skuffet over regjeringen

I tillegg til å være skuffet på egne og kommunens vegne, er hun også skuffet over den rødgrønne regjeringen.

— Vi skal selvfølgelig skuffet over departementet. Uansett skal vi vise i tiden fremover at det er Kristiansand som huser Norges beste festival, sier hun.

— Vil du ta dette videre?

— Jeg har allerede kontaktet departementet, og de er klar over skuffelsen vår. Jeg har lest begrunnelsen for tildelingen, men mener likevel at argumentene som taler for Quart er sterkere enn det som ligger til grunn, sier Mette Gundersen.

Hun synes det er merkelig at en rødgrønn regjering gir støtte til en kommersiell festival.

— Jeg synes det er rart at regjeringen tilbyr både status som knutepunkt og penger til aksjeselskapet Øyafestivalen.