OSLO: Wolfmother rocket Frognerbadet da de avsluttet første kveld av årets Norwegian Wood.

Se video: Festivalsommeren i gang

– For et flott, naturlig amfi dere har her, fastslo Andrew Stockdale før han tok publikum med seg ut på en psykedelisk tripp og lurte på om de var klare for litt mer «wolfjuice».

Årets badesesong åpnet vakkert med stillfaren pikepop fra Marte Wulff og rocket seg oppover via Tori Amos til Wolfmother ettersom det stundet mot kveld i Frognerbadet.

Der pågår denne helgen 16. utgave av Norwegian Wood, den første ut av de store sommerfestivalene – og på gressbakken koste det seg et variert utbud publikummere, som tellet rundt 5.000. Tung slutt

Wolfmother kom fra England, der de har spilt blant annet Download-og Isle of Wight-festivalene, før de spilte i Bergen og deretter Oslo, før turen går via Hultsfred til USA. De turnerer tungt nå, og har uttalt at de ikke begynner å tenke på andreskiva før «ved midtsommertider».

Og Wolfmother-frontmannen fikk publikum solid igang med klapping. Ikke minst da de spilte hitlåten «Woman».

De sørget for et heftig, tungt og høyt sett – med passe doser psykedelia, rifftung gitar og 70-tallsreferanser som gjorde dem til fjorårets store helter.

Mesteparten de spilte var fra det selvtitulerte debutalbumet, men mot slutten dro de også i gang en ny låt, «Pleased To Meet You» og dessuten omdøpte «Tales From the Forest of Gnomes» til «Tales from the Norwegian Woods».

Torsdagens siste band ut var også det tyngste, en passende oppladning til Woodens tradisjonelt tunge fredag – med Korn, Evanescense og norske Enslaved.

Sol etter regn Værgudene sendte ut regnskyer på torsdag formiddag, under årets nye ungdomsarrangement – Youngwood. Men da Marte Wulff oppløftet stemmen i halv seks-tiden og markerte starten for årets festival, blåste vinden bort skyene og solen tittet frem.

– Jeg snakket med Meteorologisk institutt i går, og de sa at bygeaktiviteten ville starte rundt tolv og gå over etter en til to timer. Og fem over to sluttet det å regne, og det skal ikke komme mer regn resten av helgen heller, lokker festivalsjef Jørgen Roll.

For Roll har ledige billetter til alle dager. Hittil anslår han at det er solgt mellom 15.000 og 16.000 billetter til de fire dagene årets festival pågår. Det er færre enn fjorårets rekordsalg, men da gikk festivalen over fem dager.

– Det er bare å møte opp i døra, sier en festivalsjef som kan lokke med alt fra gamlekarer som Brian Wilson og vår egen, bluegrassyngende Jonas Fjeld med amerikansk besøk, til norsk metal, australsk powerrock og unge krefter – også på den alternative scenen Underwood.

Der er åtte band fra hele landet plukket ut blant 500 for å vise hva de er gode for i pausene på den store scenen lørdag og søndag.

Et av søndagens band på hovedscenen, Blind Archery Club, fikk slippe til nettopp som Underwood-band for to år siden. Årets runde er den tiende.

Rockefestivalgen

Allerede torsdag formiddag tjuvstartet Samsaya og Karpe Diem foran 3.500 ungdomsskoleelever fra Oslo, som festivalledelsen hadde invitert for å gi de yngste en liten smak av festivalfølelsen også.

– I dag har vi forhåpentligvis implantert et rockefestivalgen hos 3.500 barn, sier Jørgen Roll

Wooden er blitt beskyldt for å være en «gamlis-festival», både når det gjelder artistvalg og festivalgjengere. Det er Roll litt lei av å høre.

Og torsdag var det et bredt aldersspekter, å dømme etter et overblikk blant publikum:

Tre femtenåringer, Aksel Sorgato, Young Kim og Lars Mering Dal fra Bærum, satt med Wolfmother-t-skjorter og kjærlighet på pinne i munnen og gledet seg til å se de australske rockekometene.

Litt unna satt 67 år gamle Svein Torvin fra Oslo, psykiater av yrke, satt med kikkert og medbragt stol og gledet seg til sin favorittartist Tori Amos.

Sølvhåret Tori

Og Amos sørget for en rocke overgang, med to av sine alter egoer som dukket opp på hennes ferske plate «American Doll Posse».

Hun gikk på etter en mer roligsyngende Marte Wulff, som fikk æren av å åpne årets festival, og foran australrockerne i Wolfmother – sist sett i Norge på en fullstappet Sentrum Scene og nylig erklært som norgesvenner.

Tori Amos dukket først opp med sølvfarget parykk og matchende kjole og gjorde et kort sett som en av de fem personlighetene hun sjonglerer med på den ferske platen «American Doll Posse».

Deretter dukket hun opp som sitt rødhåret Tori-jeg med langt flagrende hår og aprikosfarget, gullglitrende, ettersittende buksedress.

Publikum visste å juble for Tori, som fra scenen erklærte:

– Det er fantastisk å være her i vikingenes land, sier den mytologisk interesserte artisten som er opptatt av den norrøne fruktbarhets— og krigsgudinnen Frøya, slik hun fortalte til NTB før konserten.

Fakta Wood

  • Arrangeres i Frognerbadet i Oslo 14. til 17. juni.

  • Årets artister er blant andre: Brian Wilson, Korn, Evanescense, Jonas Fjeld og Chatham County Line, Robyn Hitchcock, Wolfmother, Tori Amos, Travis, Lemonheads, Blind Archery Club, Shawn Colvin, Enslaved, Roy Lønhøiden.

  • Det er billetter igjen til alle festivaldagene.

  • NRK streamer flertallet av konsertene på nett-TV, blant alle tre på den «tunge» fredagen, Korn, Enslaved og Evanescense, samt Underwood-bandenes opptreden. Det blir også to direktesendte NRK P1-program lørdag og søndag kveld.