• Nicolai Østeby (16), leder i Kristiansand Unge Høyre.

  • Oda Sofie Pettersen (19), leder i Grønn Ungdom Agder.

En slik tankegang bygger på grunnleggende urettferdig ansvarsfraskrivelse. Norske barn, uavhengig av hvor de oppholder seg, har krav på norsk beskyttelse.

Dette er kanskje de mest sårbare barna vi har; de vokser nemlig opp i en verden de ikke ba om å være en del av. Vi kan ikke lenger la foreldrenes synder gå ut over livene vi har plikt til å beskytte.

Etter stortingsrepresentant Abid Raja gikk ut i Dagbladet og sa at vi må få hjem de norske barna som lider under IS-regimet i Syria og Irak, har reaksjonene vært sterke.

Kommentarfeltene raseres med voksne menn og kvinner som mener at “barna ikke er norske”, at “de fortjener å være der” og at “de aldri må komme hjem til Norge”. Slike reaksjoner reflekterer hvordan redselen for terror trumfer ansvaret samfunnet føler overfor disse uskyldige barna.

Redselen legger til grunn at disse barna har kapasitet til å utføre terrorangrep på norsk jord. Er man redd for ekstremisme, er denne spekuleringen lite logisk. Å vente med å hente dem hjem, er det samme som å akseptere videre indoktrinering med mindre mulighet for deradikalisering. Videre er det også direkte farlig for barnas helse og sikkerhet.

For å sette situasjonen i perspektiv bør man spørre seg selv: “Hva om det var mitt barn?” Hva om det var mitt barn som måtte lide hver dag uten å ønske det? Hva om det var mitt barn som måtte leve i konstant frykt? Hva om det var mitt barn som for hver dag som gikk ble mer og mer indoktrinert i et regime som IS?

Barna i Syria og Irak fortjener at det norske samfunnet tar ansvar. Uavhengig av politisk ståsted; rød eller blå, grønn eller grå, bør kampen for barnas trygghet være åpenbar. For hver dag vi lar dem forbli i usikkerhet, blir de utsatt for for traumer vi aldri kan betale dem tilbake for.

Nå kan ikke lenger ønsket om norsk trygghet ekskludere enkelte; kravene vi stiller til våre egne barns beskyttelse er nødt til å være like for absolutt alle!

Har du noe på hjertet du ønsker å dele i et leserinnlegg? Ta kontakt på tips@krsby.no, på Facebook eller Instagram.

Les andre leserinnlegg fra KRSby: