• Herman Odderstøl Rasmussen (16), 2. Nestleder i Kristiansand Unge Høyre og åpen homofil.

Som ungdomspolitiker, er seksualundervisning i skolen en av mine mange hjertesaker. Undervisningen skal gi barn og unge forståelsen for hvordan samleie utføres på en sikker måte – og om grenser for sin egen kropp.

Dagens undervisning om seksualitet på barne- og ungdomsskolen er etter min mening svært mangelfull og utdatert. Mangelfull, fordi den kun tar for seg helt vanlig allmennkunnskap som for eksempel “hvordan tre på et kondom “eller “hvordan et samleie foregår i misjonærstilling”.

Foto: Shutterstock

Og etter min oppfatning virker det som at lærerne ikke har nok kunnskap selv, og synes det er kleint å undervise elevene sine. Dette kan da allerede skape et dårlig grunnlag for seksualundervisning.

Kan ty til ekstreme tilfeller på nettet

I løpet av barne- og ungdomsskolen, husker jeg at vi hadde seksualundervisning et par ganger på barneskolen, og maks to ganger på ungdomsskolen. Alle elevene satt og fniste av læreren, som fortalte om blomsten og bien. Dette var på barneskolen. På ungdomsskolen, så hadde vi helsesøster inne i klassen en gang over en periode på én uke, som hadde fokus på psykisk helse og identitet, men tok ikke for seg noen ting om seksualitet.

Jeg mener at den største utfordringen har blitt at ungdom tyr til internett for å finne ut hvem de er, og hva slags type sex som finnes der ute. Dette er veldig uheldig og ikke sunt, da man finner mye ekstremt på nettet, som ikke nødvendigvis illustrerer virkeligheten.

Hvis ungdom skal tro på alt det de ser på nettet, eller leser om, så kan dette skade hver enkelt sitt selvbilde. Man kan føle at man ikke er god nok, eller at man ikke får til ting som blir “forventet” når man forsøker å ha samleie for første gang. Hvis elevene får en tilstrekkelig seksualundervisning, så kan man unngå slike tilfeller.

Foto: Shutterstock

Selv er jeg homofil, og jeg har kjent på usikkerhet knyttet til identitet. I seksualundervisningen på grunnskolen er det altfor lite kunnskap om sex mellom to likekjønnede. Det er heller ikke noe fokus på homofili eller andre retninger innenfor det skeive miljøet.

Samfunnet har endret seg i en positiv retning, og Norge er det nest beste landet å leve i som skeiv. Så hvorfor har ikke dette kommet inn på læreplanen? Norske elever trenger en real oppdatering på seksualundervisnings-fronten. Få fagfolk utenfra inn i skolen for å undervise om seksualitet på en realistisk og sunn måte!

Har du noe på hjertet du ønsker å dele i et leserinnlegg? Ta kontakt på tips@krsby.no, på Facebook eller Instagram.

Les også: