— Vår virksomhet er stengt ned med umiddelbar virkning. Den planlagte kapitalutvidelsen er satt på vent og vi har besluttet å levere politianmeldelse. Vi har sett at selskapet har brukt långiveres kapital i strid med instruksen, eller uten deres tillatelse. Konsekvensen er at det for øyeblikket er en differanse på 44 millioner svenske kroner mellom det långiverne har til gode, og det som står til deres disposisjon.

Slik lyder litt av mandagens børsmelding fra TrustBuddy AB, notert på den svenske avleggeren av den amerikanske Nasdaq-børsen. Selskapet har forbindelse til Kristiansand via et avdelingskontor på Andøya og den kristiansandsbosatte gründeren, tidligere administrerende direktør, Jens Glasø som fortsatt eier.

Et nytt lederteam overtok i TrustBuddy tidlig i september. Her er mer av hva de mener å ha funnet ut på en drøy måned:

— Av de 300 millioner svenske kronene som er lånt ut for øyeblikket, er 37 mill ikke tilknyttet långivere. Ny kapital fra långivere er blitt brukt til å erstatte eksisterende utlån - utlån som i stor grad skulle ha vært gjort opp, og følgelig er misligholdt. Det har vært brudd på både internt og eksternt regelverk.

TrustBuddy driver med «kompislån», som er forklart i faktarammen.

Gründer Jens Glasø var administrerende direktør i TrustBuddy fram til desember 2014. Foto: Kjartan Bjelland

— Mye penger i TrustBuddy- Jeg sluttet som administrerende direktør i desember 2014, opplyser Jens Glasø, «Mr. TrustBuddy», når Fædrelandsvennen får kontakt med ham på en flyplass på vei hjem fra USA. (Den gang rapporterte vi at Glasø skulle jobbe videre med forretningsutvikling i TrustBuddy, red.anm.)

- Eier du fortsatt aksjer i TrustBuddy, og har du selv lånt ut penger via selskapet?

— Jeg eier fire-fem prosent av aksjene og har så absolutt bidratt med utlån. Jeg har mye penger i TrustBuddy, svarer Glasø.

- Hva har du å si til innholdet i mandagens børsmelding?

— Jeg har ikke lest den ennå, kun fått et kort referat per telefon nå nettopp, så jeg må få komme tilbake til saken, er alt Jens Glasø vil si.

- Tidligere ledelse ansvarlig

Mandag formiddag holdt TrustBuddys styreleder Simon Nathanson og finansdirektør Philip Mikal kringkastet pressekonferanse for investorer og presse. Blant annet fikk de spørsmål om hvem de mente var ansvarlig for de antatte mislighetene.

— Den tidligere ledelsen, lød svaret.

- Hvor stort tap regner dere med? ble det også spurt om.

— Det er for tidlig å si. Vi går nøye gjennom alt tallmateriale.

- Er konkurs et mulig utfall?

— Situasjonen er vanskelig. Operasjonen er stengt og vår jobb er å finne løsninger for alle involverte parter - långivere, låntakere, selgere, inkassoselskaper og andre. Om konkurs er aktuelt, er for tidlig å si.

- Kan den tidligere ledelsen bli holdt finansielt ansvarlig?

— Det er opp til politiet å vurdere.