— Det er en trist prosess, men vi mener den er gjort helt etter boka. I Norge har 144 ansatte mottatt oppsigelser, 86 av dem i Kristiansand. Av de totalt 126 ansatte som slutter her i byen, er det 40 som pensjonerer seg eller selv har sagt opp, sier hr-direktør Bjørg Hansen hos Node-bedriften MHWirth, med kontorer på Dvergsnes, Tangen og Sparebanken Sør Arena i Kristiansand.

Det har jo vært kjent en stund atboreteknologileverandøren må redusere bemanningen. Nå er tallene konkrete.

— Har dere gjort noe for å få folk til å si opp selv?

— Vi har ikke tilbudt sluttpakker, og det har vært forskjellige motivasjoner hos de som har tatt valget om å slutte.

— Hva med innleide?

Hr-direktør Bjørg Hansen mener at prosessen har vært trist, men ryddig. Foto: Arkiv

— Å, jeg har ikke de konkrete tallene for øyeblikket, men saken er at vi har en del leveranser som skal gjennomføres i løpet av andre kvartal. Etter påske vil tallet på innleide synke gradvis, opplyser Bjørg Hansen.

— Har det vært protester blant de oppsagte?

— I slike situasjoner vil det alltid finnes de som mener at vår vurdering er feil. Men vi mener altså å ha fulgt alle regler, og i tillegg har vi gjort en rekke sideforskyvninger - at ansatte er tilbudt nytt arbeid i andre avdelinger, svarer Hansen.

Nito

Asbjørn Michailoff Pettersen, hovedtillitsvalgt for de Nito-organiserte hos MHWirth, mener det er naturlig at noen av de som har mottatt oppsigelsesvarsel, vil gå videre med saken og benytte seg av retten til nytt drøftingsmøte.

Nito-tillitsvalgt Asbjørn Michailoff Pettersen varsler at en del av de 86 oppsigelsene vil bli gått nøyere etter i sømmene. Foto: Arkiv

— Nito har vært i drøftinger og levert en protokolltilførsel hvor vi sier at ansiennitet må være kriterium nummer én i vurderingene omkring nedbemanning, ikke kompetanse, som bedriften har satt på førsteplass. At hensyn til alder og sosiale forhold kommer på tredjeplass, er vi enige om. Når det er sagt, har bedriften vært flink til å se sideveis; en del ansatte har fått tilbud om arbeid i andre avdelinger. Ellers har vi god kommunikasjon med Nitos juridiske avdeling og kommer nok til å se nøyere på en del tilfeller, varsler Asbjørn Michailoff Pettersen.

Negotia, Industri Energi og Husforeningen

Jannicke Sommer-Ekelund, leder for YS-forbundet Negotia hos MHWirth, konstaterer at ikke alle som mottar oppsigelsesvarsel, er enige i at det er berettiget.

— Fordi forskjellige mennesker har forskjellig kompetanse. Når det sagt, er mitt inntrykk at ledelsen har kjørt en grundig og god prosess på de fleste områder. Ledelsen har jo også en rett og plikt til å sørge for at selskapet drives på forsvarlig vis. Så er vi uenige om hvor sterkt ansiennitet skal vektlegges, og jeg må bare si at det er fryktelig trist å miste gode kolleger, sier Sommer-Ekelund.

Arild Vikse Jørgensen leder Husforeningen:

— Det er en prosess som pågår, og det vil alltid være tilfeller av tvil. Men vi er en liten fagforening og tilfellene hos oss er ikke mange.

Stian Sjølund, klubbleder hos Industri Energi:

— Dialogen er god, selv om noen muligens mener de ikke burde fått oppsigelse.