— Rekemiddag på fredagen er en fast rutine med mine foreldre, sier Kristin Stendahl Sørensen.

Før klokka elleve fredag hadde Fiskeeksperten solgt over 200 kilo med reker. Foto: Anette Larsen

Hun har tatt turen innom Fiskeeksperten Reinhartsen for å kjøpe 1,3 kilo med reker. Ferske selvfølgelig, forteller Sørensen.— Det er absolutt det som smaker best.

Daglig leder Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhartsen sier at det er de ferske rekene som er mest populære.

— Folk kjøper mest ferske reker. Det er få som er interessert i de frosne rekene. Samtidig er jumborekene veldig populære. De er frosne, men selges for seg selv på grunn av størrelsen, sier Fredriksen.

Sørlendinger kommenterer

Fredagens rekepris er satt til 195 kroner per kilo for de ferske. Sørensen forteller hun synes prisen er høy, men legger til at hun vil fortsette med å kjøpe reker hver fredag.

Daglig leder Reidar Fredriksen ved Fiskeeksperten Reinhartsen selger mest av de ferske rekene. Foto: Anette Larsen

— Koste hva det koste vil. Jeg synes det er viktig å holde fast på tradisjoner, sier hun.I en kasse like ved ligger de frosne rekene, prissatt til 25 kroner per kilo. Til tross for prisforskjellen mellom de ferske og de frosne, forteller Fredriksen at folk kjøper ferskvaren uansett.

— I dag har jeg kun mottatt én klage, ellers hører jeg stort sett ingenting om prisen. De som vanligvis kommenterer kiloprisen er sørlendinger. Folk fra andre steder synes prisen er grei, sier Fredriksen.

Selger godt om sommeren

Salgsklare reker hos Meny i Vågsbygd. Foto: Anette Larsen

Han anslår at de hittil har solgt rundt 200 kilo med ferske reker før klokka har slått elleve.Hos Meny i Vågsbygd forteller ferskvaresjef Lillian Mørk at de regner med å selge 200— 300 kilo med ferske reker i løpet av fredagen og lørdagen.

— Salget er godt når det er sommer og ferie, men gjennom hele året har vi et høyt rekesalg. Vi en av Meny-butikkene som selger mest reker, sier Mørk.

For å få de ferske rekene på tallerkenen, må kundene denne fredagen betale 169 kroner per kilo. Mørk forteller de som vil ha ferske reker, handler uansett hva prisen er.

Heller ikke ferskvaresjef ved Ica på Lund, Øystein Vinvand, hører de store klagene på prisen. Her er dagens pris 149 kroner kiloen.

- Jeg hører veldig lite om folk som kommenterer prisen, sier ferskvaresjef Øystein Vinvand ved Ica Lund. Her selges ferske reker til 149 kroner kiloen. Foto: Anette Larsen

— Det er desidert de ferske rekene folk vil ha, og vi selger veldig mye. Til nå tipper jeg vi har solgt et par kasser, sier Vinvand.

Ikke billig

Han har oppfatningen av at kundene kjenner til den flytende prisen på skalldyrene.

— Det virker som om folk vet at prisen blir høyere i sommersesongen, sier ferskvaresjefen.

Fiskeeksperten selger mest ferske reker, men de utplukkede, frosne jumborekene (t.v. i bildet) er veldig populære. Foto: Anette Larsen

Ved rekedisken på Ica står Inger Johanne Iglebæk. Til tross for prisen, skal Iglebæk ha om lag to kilo med reker.— Billig er det ikke, men det er likevel billigere enn på fiskebrygga. De ferske rekene er også mye bedre enn de frosne, sier hun.

Færre reker

Vinvand forklarer at prisen på rekene er flytende, og det kan bli billigere når rekefisket går godt. Fiskeforhandler Fredriksen tror på sin side at kiloprisen vil stige fra og med neste uke. Ifølge fiskeforhandleren kommer det da til å bli altfor lite reker til kundene.

Inger Johanne Iglebæk øser opp to kilo med reker. Hun synes det ikke er billig, men kjøper likevel. Foto: Anette Larsen

— Flere fiskeforhandlere spår dette, rett og slett fordi kvoten nesten er brukt opp. Det blir mindre å selge, og det betyr at kiloprisen vil stige, sier forhandleren.Iglebæk på Ica lar seg ikke skremme av spådommen om økt kilopris.

— Uansett hva som skjer, får jeg betale prisen hvis jeg har lyst på ferske reker. Og det er jeg så glad i, sier hun.