Det ble klart da formannskapet onsdag bestemte hvordan kommunen skal svare på anmodningen fra statsråd Solveig Horne (Frp) der hun ber kommunene angi hvor mange ekstraflyktninger de kan bosette. I dag sitter det over 5000 i mottak og venter på et nytt hjem.

Men noe konkret antall ønsker ikke politikerne å gi:

Gruppeleder i Arbeiderpartiet i Kristiansand, Mette Gundersen, har vært pådriver lokalt i saken om hvorvidt Kristiansand skal ta imot flere flyktninger. Foto: Torstein Øen

— Jeg er glad for at vi er tydelige på at vi vil ta vår del, men da skal jammen meg storting og regjering få ta sin del, sa Aps Mette Gundersen da hun - i likhet med alle de andre - støttet rådmannens innstilling.

Avventer

Den sier nemlig at kommunen forventer at staten stiller de nødvendige økonomiske ressurser til disposisjon for å dekke de ekstraordinære kostnadene flere flyktninger vil medføre.

Samtidig ble det vedtatt at bystyret skal ta stilling til det konkrete antall ekstraflyktninger etter at det har kommet en anmodning for IMDI, og etter at statens bidrag er avklart.

Kristiansand har forpliktet seg til å ta i mot 180 flyktninger i år, og er foreløpig bedt om å ta imot 102 ekstra i år og 75 neste år. Dette vil koste anslagsvis 20 millioner kroner ekstra.

Flere syrere

Ap reagerte ellers på at rådmannens innstilling ikke tok høyde for at Stortinget kan komme til å vedta å ta imot ytterligere 10.000 syriske flyktninger. Partiet fremmed derfor forslag om at kommunen også skal være innstilt på å ta imot sin andel av disse. Det ble vedtatt med åtte mot fem stemmer (H, Frp og PP).

Frps Tor Utsogn påpekte at Kristiansand gjennom en årrekke har vært den kommunen i Norge som har bosatt flest flyktninger sett i forhold til antall innbyggere. Han foreslo derfor å si nei til å bosette flere i 2015, men dette forslaget fikk bare hans egen stemme, og han sluttet seg deretter til flertallet.