«Dersom flertallet på Stortinget vedtar å ta imot opp mot 10.000 flyktninger fra Syria, bør man gjøre et ekstraordinært tiltak: Opprett flyktningeleir på Svalbard». Sitatet er hentet fra facebooksiden til Christian Eikeland, gruppeleder for Frp i Vest-Agder fylkesting.

Fredag ettermiddag la Christian Eikeland ut denne posten på Facebook-siden sin.

— Det er for å sette det litt på spissen, men dersom det vedtas at vi skal ta i mot 10.000 så er Svalbard en mulighet, sier Eikeland til Fædrelandsvennen. - Hva skal de gjøre der da?

— Dette er ikke noe jeg har tenkt på i flere år. Det var som sagt for å sette det på spissen, sier Eikeland.

Opprette leir

Gruppelederen sier Svalbard består av flere øyer. Øygruppen er allerede bebodd og har infrastruktur. Dessuten mener han klimaet er overkommelig.

- Men det finnes vel ikke 10.000 sengeplasser på Svalbard?

— Da kan det opprettes en leir, sier Eikeland.

Frp-politikeren peker på at det sitter rundt 5000 flyktninger og asylsøkere på norske mottak, som allerede har fått innvilget oppholdstillatelse. Han mener disse må prioriteres foran flyktninger fra Syria. Eikeland mener syriske flyktninger bør hjelpes der de er.

— De får eventuelt stille i kø før vi tar i mot dem, sier Eikeland.

Ikke første gang

Det er ikke første gang en representant for Frp mener det kan være greit å plassere hele samfunnsgrupper litt utenfor fastlands-Norge. På slutten av 1970-tallet ville daværende partileder Carl I. Hagen sende narkotikasmuglere og -brukere til Jan Mayen, Bjørnøya og andre avsidesliggende strøk.

— Det er noe helt annet og det er jeg heller ikke enig i. Narkotikamisbrukere er norske statsborgere som har rett på velferd og et tak over hodet, sier Eikeland.

Gruppelederen i fylkestinget avslutter Facebook-innlegget sitt på følgende måte:

«Når situasjonen har stabilisert seg i Syria, og de (flyktningene) kan bosettes i nærområdene, flys de tilbake.»

Veldig trist

Arbeiderpartiets førstekandidat til fylkestingsvalget i Vest-Agder, Randi Øverland, sier Eikelands idé er helt ubegripelig.

Randi Øverland (Ap) mener Eikelands forslag er trist og umenneskelig. Foto: FRANK MERSLAND

— Det vitner om et menneskesyn som er veldig trist. Ideen om å sende så mange flyktninger til et lite, sårbart samfunn som Svalbard er ubegripelig. Videre er det umenneskelig å sende syrere til en leir på Svalbard. For meg virker det som om noen bare vil ha flyktningene lengst mulig vekk, sier Øverland.

Sette fart på integrering

Aps førstekandidat var selv på landsmøtet da partileder Jonas Gahr Støre foreslo å ta i mot 10.000 syriske flyktninger de to neste årene. Hun synes det er gledelig at en rekke kommuner i løpet av kort tid har signalisert at de kan ta i mot flere flyktninger.

- Men har ikke Eikeland et godt poeng når han peker på at det sitter 5000 som har fått oppholdstillatelse og venter?

— Der mener jeg det bør gjøres en egen innsats. De kan ikke sitte i mottak. Det er mulig at det skal følge mer penger med dem til kommunene. Enten i form av øremerkede midler eller penger til nybygg. Jeg har ikke en løsning her og nå, men mener vi må få fortgang i den prosessen. Vi er et svært land med få folk mange plasser. Mange kommuner har allerede vist at det er både plass og hjerterom, sier Øverland.