VIGNETT BIRKELAND.jpg

Alle matglade mennesker med respekt for seg selv, hevder at deres eget lands råvarer er best. Jeg har reist nok rundt omkring i verden til å vite at det ikke alltid stemmer.Men når det gjelder jordbærene våre har vi faktisk rett.

— På verdensbasis er jordbær det bæret vi spiser mest av.

Hobbykokken

Grunnen til at de er verdens beste, skyldes hovedsakelig det forholdsvis kalde klimaet i modningsprosessen. Det gjør at perioden fra blomst til moden frukt er mye lenger her enn i de fleste andre land. Den lange modningen gir aromastoffene bedre tid til å utvikle seg og det voldsomme antallet soltimer vi har gjør også underverker for sødmen.

Hobbykokken_Jordbær_Hovedbilde02.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Jeg er en stor tilhenger av å lage mat av sesongens råvarer og jordbær er kanskje et av de beste eksemplene på råvarer som smaker forskjellig i og utenfor sesong. De saftige små smaksbombene er bare en skygge av seg selv når vinteren kommer og vi importerer dem fra drivhus lenger sør i Europa. Her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid og fryse ned for vinteren mens smaken er på topp.

Også på verdensbasis er jordbær det mest spiste bæret vi har, og det er lett å forstå med den deilige smaken og sødmen de har når de er på sitt beste. For min del er jeg også veldig glad i allsidigheten til jordbær. De passer kjempegodt sammen med mye forskjellig krydder. De er nøttenes beste venn, hvis man tørker dem, passer de fint i frokostblandinger. De har til og med funnet veien oppi salaten flere ganger — med stor suksess.

I årenes løp av jeg laget mye godt av bærene med den fantastiske fargen. Utfordringen min da jeg skulle skrive denne spalten var mest av alt å klare og begrense meg i antallet oppskrifter.

Hobbykokken

Valget falt til slutt på tre oppskrifter med varierende vanskelighetsgrad og arbeidsmengde. Men de har til felles at de alle viser jordbærene fra sin beste side.

Spis deilige norske jordbær mens du kan - det er snart et år til neste gang.

  • Spis deilige norske jordbær mens du kan - det er snart et år til neste gang.

Hobbykokken_Jordbær_Hovedbilde03.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Jordbærterte

Tertebunnen:

250 g hvetemel

100 g smør i terninger, litt myknet

100 g melis

1 liten klype salt

2 egg

Bland alle ingrediensene, bortsett fra eggene, i en kjøkkenmaskin og tilsett eggene når resten er godt blandet. Hele operasjonen tar ca. 1-2 minutt.

Ta ut deigen på kjøkkenbenken og bland den sammen til en ball og pakk den inn i plastfilm. La det stå i kjøleskap i minst to timer, gjerne over natten.

Kjevle ut deigen til passe tykkelse (2-3 mm) og legg den i en terteform (ca. 22 cm i diameter). Det er mye smør i deigen som smelter fort, så vær rask. Dytt deigen godt ned i bunnen og langs sidene av formen med tommelen og pekefingeren.

Gidske Stark Foto: Gidske Stark

Deretter ruller du en kjevle over kantene slik at tertekanten blir helt rett og ser nydelig ut.

Sett formen i kjøleskapet i minst 2 timer, eventuelt i fryseren. Tertebunner kan du med fordel lage god tid i forveien, så lenge du pakker dem i plastfilm før de går i frysen, kan de lages en uke før du trenger dem.

Prikk tertebunnen med en gaffel. Kle bunnen med bakepapir, og fyll den med tørkede bønner eller erter. Forstek bunnen ved 180 grader i ca. 20-25 minutter til den er gyllen.

Fjern ertene/bønnene og papiret og sett tertebunnen tilbake i ovnen i 10-15 minutter til, avhengig av hvor tykk deigen er.

Ta ut formen når kantene begynner å bli jevnt brune og smør hele tertebunnen med sammenpiskede eggeplommer. Dette er for at bunnen ikke skal bli myk og bløt når du heller i fyllet.

Vaniljekrem:

6 eggeplommer

125 g sukker

40 g Maizena-mel

5 dl H-melk

2 stk. vaniljestenger

Pisk eggeplommene og 1/3 av sukkeret til lett eggedosis i en bolle. Tilsett melet når eggeplommene og sukkeret er rørt ferdig.

Varm opp melk, resten av sukkeret og vaniljestengene til kokepunktet.

Hell den varme melken over eggedosisen mens du pisker.

Ha egg/melk-blandingen over i gryten igjen og varm forsiktig opp til det koker. La blandingen småkoke i ca. 1 minutt under kraftig omrøring. Sil blandingen og la den avkjøles i kjøleskap.

Hell kald vaniljekrem oppi det forstekte terteskallet og ha på jordbær over hele terten.

Hobbykokken_Jordbær_01.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Hvit sjokolademoussekake med jordbær og lime

Sjokolademousse:

1 plate gelatin

50 g sukker

¾ dl saft av lime

finrevet skall fra to lime

3 eggeplommer

200 g hvit sjokolade

1 beger (3 dl) kremfløte

Bløt gelatinen i kaldt vann i ca. 5 minutter. Kok sukker og limesaft på middels sterk varme til sukkeret er løst opp. Ta av platen og tilsett gelatinen. Pisk eggeplommene luftig, og spe med den varme sirupen under kraftig visping. Pisk til luftig eggedosis og til eggedosisen har fått romtemperatur, ca. 10 minutter. Sett sjokoladen til smelting over vannbad til den så vidt er smeltet. Avkjøl til romtemperatur. Pisk fløten stiv.

Bland eggedosisen i sjokoladen og rør hardt med en visp til en fin røre. Pisk så inn 1/4 av fløten for å få blandingen litt løsere. Vend så inn resten av fløten og limeskallet og rør godt om til en fin mousse.

Du kan enten helle sjokolademoussen over på glass eller egne former, eller du kan fortsette å lage en kake på denne måten:

Mandelbunn:

200 g malte mandler

250 g melis

3 eggehviter

2 ss hvetemel, ev. glutenfritt mel

Pisk eggehviter og melis til en stiv marengs. Vend forsiktig inn malte mandler og hvetemel. Ha røren på bakepapir og stryk utover slik at du får et ca. 1 cm tykt lag. Stekes på ca. 180 grader i ca. 25-30 min.

Ha bunnen i en rund form på 16 cm i diameter. Kutt jordbær i to og plasser dem med snittflaten ut i ringen og fyll på med hvit sjokolademousse. La stå i kjøleskapet i minst to timer. Pyntes med bær.

Hobbykokken_Jordbær_04.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Jordbærsyltetøy

1 kg jordbær

300 g sukker

1 vaniljestang, splitt på langs og ta ut frøene

Rens og skyll bærene. Kok jordbærene i 2-3 minutter. Trekk kjelen av platen. Ha i sukkeret og rør det inn i 5-10 minutter sammen med vaniljefrøene. Gi syltetøyet et raskt oppkok og ha det raskt på kokte varme glass. Fyll glassene helt opp og skru på lokket. Oppbevares kjølig.