KRISTIANSAND: Siden juni 2010 har Agder-politiet etterforsket flere mulige straffbare forhold i Quartfestivalen i 2009. I forrige uke ble etterforskningen avsluttet og saken er nå oversendt for påtaleavgjørelse.

– Alt jeg kan si er at det ligger i kortene at det går mot en tiltale. Hva den vil inneholde ønsker jeg ikke å gå inn på, sier leder for Agder-politiets økonomiavsnitt, John Repstad.

Daværende festivalsjef Arild Buli har fremdeles status som mistenkt. Politijurist Hilde Almåsstø i Agder politidistrikt skal nå vurdere om det skal skrives ut en siktelse og tiltale mot ham. Deretter sendes saken til Statsadvokaten for endelig avgjørelse.

To nye forhold

Ifølge bobestyrer Kai Knudsen kan det ha blitt begått en rekke lovbrudd i forbindelse med festivalen. Knudsen har hatt ansvaret for å gjøre opp boet etter konkursen i 2009. De mulige lovbruddene dreier seg blant annet om unnlatelse av å betale fire millioner kroner i skatter og avgifter. Dette er forhold som er anmeldt av Skatteetaten. Buli er også mistenkt for brudd på aksjeloven, likningsloven og regnskapsloven.

Da Knudsen leverte sin endelige rapport i januar dukket det opp to forhold som til da hadde vært ukjent for politiet. Dette førte til at det måtte gjennomføres ytterligere etterforskning i saken.

Mistanke om bedrageri

Det ene forholdet gjelder et mulig bedrageri, som involverer Buli og en kvinne som skal ha levert tjenester i forkant av festivalen. Ifølge politiet ble kvinnen avhørt i slutten av forrige uke. Hun har forklart seg om forholdet, men nekter straffskyld.

– Vi avhørte en kvinne i forbindelse med et forhold som er nevnt i bobestyrers sluttinnberetning. Hva hun har forklart ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på, sier Repstad.

Ifølge bobestyrers innberetning skal Buli og kvinnen ha undertegnet en ansettelsesavtale i august 2009, det vil si etter at festivalen var gjennomført. Avtalen skal imidlertid ha blitt datert til 1. april samme år. Da festivalen gikk konkurs leverte kvinnen et lønnskrav på 100.000 kroner til boet.

Etter en konkurs er det de ansatte som står fremst i kreditorkøen, ettersom de kan få kravene sine dekket gjennom Navs lønnsgaranti. Leverandører av varer eller tjenester kan ikke benytte seg av denne ordningen.

Fikk utbetalt lønn

Under konkursbehandlingen kom det inn 96 krav om lønn— og feriepenger fra tidligere ansatte. Fire av kravene ble avslått. Til sammen er det utbetalt 1.772.998 kroner i lønn og feriepenger. De øvrige kreditorene har ikke fått en krone ettersom det ikke er penger i boet.

Det andre forholdet som dukket opp var mulig tilfelle av korrupsjon. En mann ansatt i Kristiansand kommune skal før festivalen ha etterspurt festivalbilletter i en e-post til Arild Buli. I avhør har begge opplyst at billettene ikke ble utlevert. Hvorvidt dette forholdet er straffbart er ennå uklart.

– Dette er noe av det juristen nå skal se nærmere på, sier Repstad.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med Arild Buli, som ikke ønsker å uttale seg. Han har tidligere avvist å ha gjort noe straffbart i forbindelse med festivalen, som gikk 21 millioner kroner i underskudd.