Forfatter Benedicte Kroneberg. Foto: Anette Os
Programansvarlig på Kristiansand folkebibliotek, Randi Berge Wandrup, og bibliotekssjef Anne Kristin Undlien. Foto: Torgeir Eikeland
Festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund. Foto: Kristian Hole

Nylig publiserte Benedicte Kroneberg en kronikk på lokalkulturen i Fædrelandsvennen. Her tok hun for seg det hun mener er et problem på Sørlandet: Det er for få menn på litteraturarrangementer.

Les kulturredaktør Karen Kristine Blågestads mening om saken.

— Ingen forklaring

Forfatter Benedicte Kroneberg. Foto: Anette Os

— I løpet av tre arrangementer en uke på Sørlandskysten fant omkring 450 mennesker veien ut i februarkulda for å delta på ulike litterære samtaler. Suverent! Men hvor mange av dem var menn? Hvis jeg er raus, sier jeg 45. Ti prosent. Hvis jeg er nøktern sier jeg 25. Hvis jeg er ærlig, sier jeg 20, skriver hun i kronikken, hvor hun også får fram at det er velutdannede kvinner over 40 år som bruker biblioteker mest aktivt på landsbasis.Til Fædrelandsvennen utdyper hun bakgrunnen for kronikken:

— Jeg har vært delaktig i arrangementet Litterær salong på Arendal bibliotek i fire år, og vi roper « oi, en mann! » hver gang det dukker opp en mannlig tilskuer. Jeg vil si at det er 90 prosent damer som møter opp, noe som er veldig synd. Og jeg har dessverre ingen forklaring på hvorfor menn uteblir, sier Kroneberg.

- Vil snu

Programansvarlig på Kristiansand folkebibliotek, Randi Berge Wandrup, og bibliotekssjef Anne Kristin Undlien. Foto: Torgeir Eikeland

Programansvarlig på Kristiansand folkebibliotek, Randi Berge Wandrup, er enig med Kroneberg, men tror kjønnsfordelingen er i ferd med å snu. Hun merker at det har kommet flere og flere menn på bokbadene på biblioteket de siste årene, og det kan ha sammenheng med at de har hentet inn flere profilerte, mannlige forfattere.— Jeg vil anslå at det er rundt 60 til 70 prosent damer i gjennomsnitt på våre kulturarrangementer på biblioteket, og de er som regel over 50 år. Men vi ser at det er i ferd med å jevne seg ut, spesielt på arrangementer med mannlige forfattere som for eksempel Jon Michelet og Hans Olav Lahlum. Jeg håper og tror at det kommer til å jevne seg ut fremover, sier Wandrup.

Kroneberg håper på en utvikling hvor menn viser større interesse for kvinnelige forfattere under ulike bokarrangementer.

— En jevnere kjønnsfordeling på ulike bokbad hadde vært flott. Men skal menn bare lese menn? Det er uforklarlig. Jeg vet om veldig mange damer som leser Knausgård, så hvorfor skal ikke menn møte opp på bokbad med kvinnelige forfattere også, undrer Kroneberg.

Ibsen- og Hamsun-dagene

Festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund. Foto: Kristian Hole

Festivalsjef for Ibsen— og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund, mener han har en relativt jevn kjønnsfordeling under sin egen festival.- Jeg er for så vidt enig at det generelt er flest kvinner på litteraturarrangementer, men ikke i fullt så stor grad som Kroneberg uttrykker. Under Ibsen- og Hamsun-dagene, som ikke kun har rene litteraturarrangementer, opplever jeg en fordeling på rundt 60 prosent kvinnelige tilskuere, og resten menn. Snittalderen er nok på rundt 35 år. Men spørsmålet er mer sammensatt, for det handler også om hvilke forfattere man booker og hvilket program man presenterer. Jeg er alltid bevisst på å lage programposter som ikke er målrettet mot kun et kjønn, sier Kroglund.

- Har du noen eksempler?

— Under Ingvar Ambjørnsens Elling-lesning på Frk. Larsen i fjor var det en jevn fordeling av kvinner og menn som møtte opp. Det var det også når Hanne Ørstavik og Maria Kjos Fonn fremførte nye tekster til Ingrid Olavas vakre toner på Apotekergaarden.