Det var forfatter Tomas Espedal som våget si det først. «Kulturkjerringer» spyttet han foraktfullt ut i 2011 i en lang klagesang over alle damene i kulturlivet.

Men ta bort kvinner fra kunstutstillinger , teaterforestillinger og poesiaftener og det er ikke mye igjen. Det hadde vært nesten tomt i leseklubben Tomas Espedal — eller Benedicte Kroneberg - skulle lese i. Hva holder egentlig menn på med? Ikke husarbeid.

Problemstillingen berører et annet fenomen også - menn er interessert i menn.

Myten forteller oss at kvinner er mest opptatt av selvutvikling . Det er vanskelig å gå utenfor egen empiri og slå fast om dette faktisk stemmer. Men kanskje skulle menn stresse mer med intellektuell trening, ikke bare Birken. Problemstillingen berører et annet fenomen også - menn er interessert i menn. Som Harald Eia var inne på da han ble uvenner med halve artist-norge.

Arrangører har en stor jobb. Lage mer debatt og ikke bare la forfattere sitte å prate om såre oppvekster, tilhørighet og mellommenneskelige relasjoner. Bokverdenen kan være femininisert, sentrert om de innerste følelser som den ofte er. Ikke noe galt med det, men sakprosaen må også inn i leseklubben. Historie. Biografier. Politikk.

Hvis ikke menn kommer på litteraturarrangementer er det først og fremst deres problem. Men verden blir et klokere og rausere sted av innsikt og kunnskap. Kunsten byr på det. Og hvis kjønnsskillet viskes ut fra kulturen, kan vi begynne å diskutere det skillet som virkelig er alvorlig - også i kulturen. Klasseskillet.