Dette går fram av rapporten «Akuttmedisinsk kjede på Agder». I arbeidet med den, har arbeidsgruppen sjekket hvor mange som har røntgenapparater og ultralydapparater.

Den viser at ni av legevaktene på Sørlandet har ikke røntgenutstyr. Det er Arendal (som bruker sykehusets i samme lokale) Kristiansand, Vennesla og Iveland, felles legevakten for Audnedal, Hægebostad og Åseral, Søgne, Lindesnesregionens medisinske senter, Sirdal, Flekkefjord (bruker sykehusets i samme lokale) og Farsund.

Det svake leddet

«Legevaktene blir ofte beskrevet som det svake leddet i den akuttmedisinske kjede. Denne beskrivelsen er neppe 100 % riktig. Det er dog ikke tvil om at dagens måte å drive legevakt på innebærer betydelig risiko, slås det fast i rapporten.

Ultralydapparater finnes ikke i Arendal (bruker sykehusets), Flekkefjord eller Farsund.

Timevis med venting

— Dersom legevaktene hadde hatt og brukt røntgen- og ultralydapparater for å sjekke hva som er galt med pasienten, hadde de sluppet å bli sendt til sykehuset. Det hadde avlastet sykehuset, spart pasientene for timevis med venting og gjort at pasienten ikke behøver å betale unødvendige egenandeler, sier Løvstakken.

Det koster mellom en og to millioner kroner for et røntgenapparat. I Bykle og Valle har politisk, administrativ og faglig ledelse vært enige om en felles strategi, og skaffet både røntgen og ultralyd. Det gjør at de har 70 prosent mindre bruk av skadepoliklinikken ved Sørlandet sykehus enn andre kommuner i Agder.

Forslag

I rapporten foreslås det at det skal stilles krav om at alle bynære legevakter og legevakter med lang avstand til sykehuset skal ha både utstyr og folk med kompetanse til å slå fast for eksempel om en pasient har brukket et bein.

Penger spiller inn her også. For når sykehuset foretar røntgen- eller ultralydundersøkelse, er det berettiget til refusjon. Når kommunale legevakter gjør det samme, er det ingen refusjon fra staten.