Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen vil samle Luftforsvarets skolevirksomhet på Værnes og de ansatte på Kjevik skal tilbys nye jobber der.

— For de fleste her er ikke det så veldig populært. Mange har etablert seg med kone og barn og ønsker ikke å flytte, sier kaptein Stein Arne Kristiansen. Han har jobbet som instruktør ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik siden 2003. I hangaren på Kjevik står to F 16 jagerfly som blir brukt i undervisningen. Når disse erstattes av de nye F 35 i 2022, vil forsvarssjefen også legge ned Kjevik. Værnes ligger nærmere Ørland der flyene blir stasjonert og her kan skolevirksomheten samles.

Instruktør Jørgen Amundsen tror mange av de ansatte på Kjevik vil slutte i stedet for å flytte til Værnes. På Kjevik utdannes det teknikere som kan jobbe med både jagerfly og helikoptre, blant andre Sunniva Endestad fra Florø. Foto: Kjartan Bjelland

Plasseringen vil både være mer strategisk og spare Forsvaret for penger, ifølge forsvarssjefen.— Jeg kan se argumentene, men slik jeg ser det, er det kostbart å flytte i tillegg til at man vil gå glipp av verdifull kompetanse, sier fenrik Jørgen Amundsen, som også jobber på Kjevik.

Ribbet

Da forvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) fikk anbefalingen fra forsvarssjefen torsdag, oppfordret hun til å ikke gjøre det videre arbeidet til en lokaliseringskamp.

Slike kamper har ikke ført fram tidligere. De siste 15 årene har stort sett alt av Forsvarets aktiviteter forsvunnet fra Sørlandet. Sjøforsvaret trakk seg ut av Marvika i 2002 og Hæren flyttet fra Evjemoen samme år. Også Distriktskommando Sør og Vestlandet (DKSV) flyttet ut av Kasernen på denne tiden.

I 2009 ble HV 07 flyttet til Stavanger da det ble fusjonert med HV 08. Etter den tid har det kun vært aktivitet på Kjevik. Her jobber det til sammen 200 personer, 150 av dem på skolesenteret.

— Vi kan bli en forsvarsløs landsdel, konstaterer Arvid Grundekjøn (H), ordfører i Kristiansand.

Han mener verdifull kompetanse og et sterkt fagmiljø vil forsvinne hvis Kjevik legges ned. Han advarer også mot konsekvensene av at Sørlandet blir den eneste landsdelen som ikke vil ha en eneste av Forsvarets avdelinger.

— Jeg tror man tenker for enkelt når man kun ser på det operative. Tilstedeværelse er også viktig for befolkningens holdning til Forsvaret, sier Grundekjøn.

Store forandringer

Kjevik forsvinner sammen med en rekke andre avdelinger i det som blir en omfattende omstrukturering av Forsvaret.

Forsvarssjefen vil ha en «kraftsamling» i viktige områder som Ofoten og Trøndelag. Det er her allierte styrker skal komme ved en krigssituasjon og kampflyene skal samles på Ørland. Da er Værnes det naturlige valget når skolevirksomheten skal samles.

Tillitsvalgt for Norges Offiserforbund på Kjevik, Torbjørn Strand, mener flere av argumentene ikke holder og at det dermed er håp for at Kjevik overlever.

Tillitsvalgt for Norges Offiserforbund på Kjevik, Torbjørn Strand, mener det vil bli svært dyrt å flytte skolevirksomheten til Værnes og at viktig kompetanse kan gå tapt. Han mener det gir håp for å beholde skolesenteret på Kjevik. Foto: Kjartan Bjelland

Han peker på at flyttingen blir dyr. Den kan i hvert fall koste 420 millioner ifølge tall som forbundet har hentet inn. Strand mener derfor at flyttingen ikke blir så lønnsom som ledelsen i Forsvaret tror.I tillegg risikerer de å miste viktig kompetanse.

— De som jobber her er stedbundne og lite interessert i å flytte. Det må man ta med som en stor risiko hvis man vil legge ned Kjevik.

Mener Værnes har et fortrinn

Leder for Luftforsvarets skolesenter Kjevik, Harald Minde, er enig med forsvarssjefen i at det er fornuftig å samle skolevirksomheten på ett sted.

Oberst Harald Minde leder Luftforsvarets skolesenter Kjevik. Han er enig i at det er fornuftig å samle skolevirksomheten innen Luftforsvaret og mener Værnes har et fortrinn foran Kjevik. De ligger nærmere Ørland der de nye kampflyene skal samles. Foto: Kjartan Bjelland

— Økonomisk sett er det nok best å samlokalisere all skolevirksomhet. I tillegg har Værnes nærhet til kampflybasen på Ørland, og det er et fortrinn som Kjevik ikke kan møte, sier Minde.Han sier budskapet fra forsvarssjefen er tungt for de 150 som jobber på skolesenteret. Samtidig vil han ikke love noen kamp for at skolevirksomheten skal samles på Kjevik.

— Er det ikke et poeng at forsvaret skal være til stede over hele landet?

— Vi er en skole, så det gir ikke noen operativ merverdi. Ved en krig eller krise, betyr det ikke så mye at vi er her. Men for Kristiansand som forhenværende garnisonsby er dette synd, og det er også synd for regionen å miste skolesenteret.