To år senere skal en kabel mellom Storbritannia og Norge også være ferdig. – Det er en suksess for den tyske energipolitikken at den første kabelen kommer oss til gode, sa Tysklands næringsminister Philipp Rösler på pressekonferansen som ble avholdt på kort varsel. – Dette har vi arbeidet hardt for.

Kabelen er en del av den tyske omleggingen til fornybar energi, og planen er at strøm fra tysk vindkraft skal gå til Norge og strøm fra norsk vannkraft til Tyskland. Slik skal begge landene få sikrere og mer stabil strømforsyning, og enkelt kunne selge kraftoverskudd til hverandre.

Statnett hovedeier

— Vi får bygget ut kapasiteten for produksjon av fornybar energi, og norsk energi kan bidra til å balansere produksjonen av fornybar energi i Tyskland og Europa, sa den norske energiministeren Ola Borten Moe.

Detaljene i avtalen vil først bli klare i september, men Statnett skal eie 50 prosent av kabelen, KfW (en tysk statseid bank) minst 25 prosent og den nederlandske nettselskapet Tennet den siste delen.

I flere år har planer om to ulike kabler mellom Tyskland og Norge vært i omløp, NorGer og NordLink. Årsaken til at det endelig ble fart i sakene skal være politisk press ovenfra, altså at kansler Angela Merkel har engasjert seg.

Det er knyttet mye politisk prestisje til gjennomføringen av energiwende for henne, etter at hun besluttet å legge ned alle atomkraftverkene i landet. Import av norsk ”ren” energi har også symbolsk betydning i Tyskland.

- På tide

Minstrene Philipp Rösler og Ola Borten Moe har også hatt flere samtaler om kabelen.

– Dette er planlagt over lang tid, og det var på tide, sa Borten Moe til norske journalister etterpå.

Kabelen som blir realisert skal gå mellom Tonstad i Sirdaleller Feda i Kvinesdal i Vest-Agder til Schleswig Holstein eller Niedersachsen.

Borten Moe sa at det ikke er aktuelt å legge nok en kabel mellom Norge og Tyskland før markedet har sagt sitt om den første.

— Tyskland arbeider intenst ikke bare med å legge om til fornybar energi, men også med å spare energi. For et par dager siden sa du til Aftenposten at du ønsket økt kraftforbruk i Norge. Har du prøvd å forklare tyskerne dette?

— Også tyskerne ønsker vel å øke egen industriproduksjon, og de trenger også varme og lys. Jeg håper at vi skal nyttiggjøre oss den norske kraftutbyggingen på mange vis, for eksempel ved å elektrifisere nye sektorer, sier Borten Moe, og påpeker at avtalen om kabelen ikke handler om at vi skal eksportere strøm, men at strømmen skal gå begge veier.

Verdens lengste

Også britiske National Grid og Statnett har underskrevet en samarbeidsavtale. Verdens lengste strømkabel skal ferdigstilles innen 2020. — Dette er en viktig milepæl for Statnett og viser at vi, sammen med National Grid, er forberedt på å fortsette mot en investiringsavgjørelse og realisering av prosjektet, sier konsernsjef i Statnett, Auke Lont, i en pressemelding.

Kapasiteten i begge strømkablene planlegges til 1400 MW.