Klarer Tyskland å gjøre seg uavhengig av kjernekraften på ti år kan det gi den «grønne» eksportindustrien i landet et løft og et stort forsprang på konkurrentene på verdensmarkedet.

Fornybar energi er blitt mer enn festetale for Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Etter ulykken ved det japanske atomkraftverket i Fukushima i fjor, bestemte Tyskland seg for å bli atomfritt innen 2022. ## Stor på miljøteknologi

Da Kinas statsminister Wen Jiabao var på sin avskjedstur i Europa tidligere i vår, tok Merkel ham med til den store industrimessen i Hannover. Der viste hun ham hvor langt tysk ingeniørkunst er kommet i å lage vindemøller, solcellepaneler og kraftverk som skal omdanne mer vann, vind, bølger og solskinn for å erstatte den rene, men radioaktivt farlige kjernekraften.

Nye arbeidsplasser

Tyskland satser på miljøteknologi og fornybar energi som en ny vekstbransje for eksportindustrien.

Landet er allerede i dag på verdenstoppen i eksport av slikt utstyr med en andel på 15,4 prosent av det globale markedet for miljøteknologi.

Antallet arbeidsplasser i denne næringen er mer enn doblet siden 2004. Miljøverndepartementet i Berlin har anslått at 382 000 tyskere jobbet i «grønne» bedrifter i fjor.

Andre anslag antyder at så mange som 2 millioner jobber er direkte eller indirekte avhengig av den grønne økonomien i landet (miljørelaterte virksomheter).

Merkels prestisjeprosjekt «Energiewende» er kommet helt i skyggen av eurokrisen det siste året og har havnet i en bakevje.

Tidsplanen er i ferd med å sprekke, de teknologiske utfordringene har vært større enn antatt og utbyggingen av nye fornybare energikilder og kraftnett møter motstand fra mange kanter.

Kritikerne, særlig i næringslivet, har stilt spørsmål ved realismen i hele prosjektet.

- Energien blir for dyr. Og det kommer til å koste arbeidsplasser, sier sjefen for det tyske industriforbundet, Hans-Peter Keitel til avisen Svenska Dagbladet.

Han tegner et skrekkscenario med synkende konkurransekraft og voksende behov for import av energi. I dag er Tyskland netto energieksportør.

«Krevende, men spennede»

Merkel avviser kritikken. Hun sier det ikke er noen vei tilbake.

- Det er krevende, men spennende, sier hun.

For noen uker siden tok hun grep for å styrke gjennomføringsevnen og øke tempoet for nå målet om å skru av den siste atomreaktoren i 2022. Hun skiftet ut miljøvernministeren og satte inn den erfarne kristeligdemokratiske parlamentarikeren Peter Altmaier. Sammen med næringsminister Philipp Rösler har han fått ansvaret for å få fart på omstillingsprosessen.

Investeringene til den tyske energirevolusjonen er anslått å koste minst 200 milliarder euro (1500 mrd. kr) -  et halvt norsk oljefond. Europas største energiselskap Eon -  én av Merkels støttespiller i tysk næringsliv - kommer til å investere nesten 7 milliarder euro (53 mrd. kr) bare i vindmøller til havs de neste årene.

- Fornybar energi er en grunnpilar i vår strategi, og spesielt vindkraft er ett av våre store vekstområder, sa Eons konsernsjef Johannes Teyssen nylig til nyhetsbyrået Bloomberg.

«Monstermaster»

For et par uker siden presenterte tyske myndigheter og nettselskaper en nasjonal plan om å investere 20 milliarder euro (150 mrd. kr) i nytt og eksisterende nett for å transportere den fornybare energien til kraftverkene og videre ut til forbrukerne.

Disse planene har allerede sterke lokale protester. Heller ikke tyskere ønsker å få «monstermaster» i sitt naboskap.