Vi er opptatt av at alle reelle sammenslåingsalternativer utredes godt. Det viktigste for oss, er at vi får nærhet til de store tjenestene som skole, barnehage og pleie— og omsorgstjenesten.

Les også: Hvor ble det av demokratiet i Marnardal?

Les også: Umyndiggjøring av Marnardals innbyggere

For å nå målene for reformen, har vi ment at Lindesnesregionen (Mandal, Lindesnes, Marnardal, Audnedal og Åseral), ville vært den beste storkommunen for Marnardal, med god fordeling av innbyggere i tettsteder og mer spredtbygde strøk. Forsøket på å etablere et prosjekt med alle 5 kommunene lyktes dessverre ikke, da Åseral avslo å delta. Marnardal kommune har engasjert seg i prosjektene Nye Lindesnes og Midtre Agder, og kommunen har vært i kontakt med Søgne og Songdalen. Marnardal kommune står i dag igjen med ett sammenslåingsalternativ, Nye Lindesnes, og 0-alternativet.

Sikrer innflytelse

Nye Lindesnes er et svært godt alternativ for Marnardal. Intensjonsavtalen sikrer oss samme innflytelse som Lindesnes og Mandal, når fellesnemda med fem fra hver kommune, skal forberede og gjennomføre arbeidet med å etablere storkommunen. Intensjonsavtalen sier dessuten at innbyggerne i størst mulig grad, skal ha et tilbud i nærheten av eget bosted. Særlig gjelder dette barn, unge og eldre. Skolestrukturen i kommunen skal ikke endres!

Les også: Prosjekt Nye Lindesnes

Regjeringens ekspertutvalg trekker fram 10 kriterier som må være oppfylte, for at en kommune skal kunne ivareta sine roller på en måte som staten forventer:

1. Tilstrekkelig kapasitet

2. Relevant kompetanse

3. Tilstrekkelig distanse

4. Effektiv tjenesteproduksjon

5. Økonomisk soliditet

6. Valgfrihet

7. Funksjonelle samfunnsutviklingsområder

8. Høy politisk deltakelse

9. Lokal politisk styring

10. Lokal identitet

Lokalmiljøet

Vi mener de ti kriteriene, i større grad kan oppfylles ved at Marnardal slår seg sammen med Mandal og Lindesnes, enn om vi velger 0-alternativet. Ordfører Helge Sandåker, har trukket frem punkt 5. Økonomisk soliditet, som spesielt avgjørende for hvorfor Marnardal bør velge Nye Lindesnes. Vi mener Marnardal har forbedringspotensialer når det gjelder de andre kriteriene også. Vi forstår at en del innbyggere i Marnardal er bekymret for sin lokale identitet, og for muligheten til å bli hørt, i en storkommune. Når det gjelder lokal identitet, kommer vi fremdeles til å bo i Øyslebø, Laudal, Bjelland, på Breland, Foss osv. Vi vil fremdeles engasjere oss i lokalmiljøet vårt. Kanskje vil vi samarbeide mer som ett Marnardal, enn vi gjør i dag? For å bli hørt i den nye kommunen, er det viktig at vi er politisk aktive, og at vi stemmer på lokale politikere.

Marnardal kommune går en spennende og utfordrende tid i møte. Vi håper at flest mulig kommer på folkemøtet 16.03.16. Vi ser frem til en konstruktiv dialog mellom innbyggere og politikere, slik at Marnardal kan fortsette å være en god bokommune.