— De fleste ansatte har vært permittert siden januar. Men nå så vi at det var i ferd med å lysne. Vi hadde blant annet fått en kontrakt med veivesenet. Vi hadde ordrereserver til full drift gjennom vinteren, forteller driftssjef Steinar Eberg i det konkursrammede selskapet.

— Men den ene av eierne ville ikke inn med ny kapital. Da var det ingen vei utenom konkurs, sier Eberg.

LES OGSÅ: 21 mistet jobben da Anleggsvirksomhet gikk konkurs

Da konkursen ble åpnet hadde selskapet en samlet gjeld på 18,4 millioner, inkludert pantesikringer. Selskapets verdier er anslått til cirka åtte millioner, opplyser bostyrer Bjørn Hübert Senum.

Sa stopp

Det er fire familier som eier Anleggsvirksomhet AS gjennom sine respektive selskaper.

— Dette har vært en lønnsom og god arbeidsplass. Folk har trivdes her og vært lenge i jobben. Vi var mye større, helt opp i 60 mann. Men bransjen svinger. De siste årene har vært tunge, medgir driftssjefen.

LES OGSÅ: Anleggsbransjen fryktet tøff vinter

I fjor måtte de fire eierne inn med frisk kapital for å dekke underskuddet fra 2014 på over fire millioner kroner, for å sikre videre drift.

I årsrapporten ble det stilt spørsmål ved utsiktene for bedriften, men styret mente de kunne sikre forsvarlig drift.

Lys i tunnelen

Under den avgjørende generalforsamlingen i slutten av august, måtte selskapet igjen ha ny kapital inn fra eierne.

Men sist vinter døde Oddvar Eidsaa som var en av de opprinnelige gründerne. På generalforsamlingen gjorde arvingene etter Eidsaa det klart at de ikke ville gå inn med ny kapital som måtte til for å redde selskapet.

Anleggsvirksomhet AS har hatt store tap på flere prosjekter. Spesielt fremheves arbeidet med Setesdalsveien fra Gartnerløkka til Bryggeriet som kostbart for bedriften. Foto: Jan Oddvar Eide

— Den ene eiergruppa ville ikke fortsette. Da var det ikke noe mer å gjøre, sier Eberg.Gudrun Kravlen Eidså sier til Fædrelandsvennen på vegne av arvingene at de ikke hadde mulighet eller ønske om å gå inn med frisk kapital i selskapet.

Store tap

— Hva er årsaken til at driften har gått dårlig?

— Det er sammensatt. Men det er knallhard konkurranse. Markedet har vært rolig. Store boligfelt er det nesten ikke noen igjen av. Det har vært stille på den fronten, der vi var store, sier driftssjefen.

— Og så har vi tapt penger på flere store prosjekter. Vi har priset oss for lavt, eller ikke gjort godt nok forarbeid. Det er ikke godt å si, men jeg tror ikke vi har vært så mye dårligere enn andre på dette. Og så hører det med til historien at vi har vært inne i komplekse anlegg, der vi har tapt store penger, sier han.

AS Anleggsvirksomhet er konkurs. 21 ansatte får onsdag beskjed om at de mister jobben. Foto: Jan Oddvar Eide

— Som for eksempel?- Jobben fra Gartnerløkka opp til Bryggeriet, for eksempel. Den var langt mer komplisert enn vi hadde sett for oss. Det var mye trafikk der - 15.000 biler i døgnet mens vi la om hele veien. Og ikke minst myke trafikanter. Så der gikk vi kraftig i minus. Men det var ikke bare den. Totalt ble det ikke bra med litt tap her og noe der, sier driftssjef Steinar Eberg, som legger til at de jo også hadde lønnsomme jobber.

LES OGSÅ: Veien fra Gartnerløkka til bryggeriet ble deobbel så dyr

Ser muligheter

Eberg tror de fleste maskinførerne får seg nye jobb ganske fort.

— For noen vil det sikkert ta litt mer tid. Men det er ikke umulig nå. Det er flere store ting på gang. For eksempel motorveien ved Arendal, sier han.

— Da er det nok verre for dem i administrasjonen og for oss som er litt oppe i årene, legger han til.