SNART STOPP: Repstad Anlegg er blant entreprenørene som regner med å permittere ansatte senere i høst. Inntil videre har både de og resten av bransjen på Sørlandet nok å gjøre, som her på Vågsbygdveien. Foto: Tore André Baardsen
SNART STOPP: Repstad Anlegg er blant entreprenørene som regner med å permittere ansatte senere i høst. Inntil videre har både de og resten av bransjen på Sørlandet nok å gjøre, som her på Vågsbygdveien. Foto: Tore André Baardsen
STILLSTAND: Mange ansatte i entreprenørbransjen vil bli permittert utover vinteren og anleggsmaskiner stå uvirksomme. Foto: Tore André Baardsen

AGDER: Ingen andre steder i Norge har anleggsbransjen mindre å gjøre enn i Agder-fylkene.

— Det er vårt inntrykk at region Sør har ligget på hvilepuls lengst, noe som bekreftes gjennom analyser vi gjennomfører, sier sjeføkonom Stein Gunnes i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

Ifølge tall basert på oppdrag utført i regi av Statens vegvesen – som er den klart største oppdragsgiveren for anleggsbransjen – kommer region Sør svært dårlig ut. Bedriftene i regionen, som inkluderer Agder-fylkene, Vestfold, Buskerud og Telemark, har så langt i år levert anbud på snaut 1,8 milliarder kroner, basert på laveste anbud per kontrakt.

— I Vestfold og Buskerud er det full fart med E 18-utbygging, mens det skjer lite på Sørlandet. Mange av våre medlemmer lever fra hånd til munn, og etter jul blir det helt stillstand, sier regionsjef Svein O. Myhrvold i MEF Sørvest.

Det er ifølge ham særlig Kristiansands-regionen som sliter, men heller ikke i resten av landsdelen er utsiktene lyse.

— Akkurat per i dag er alle i sving, men det er dessverre veldig kortsiktig. Det vil forundre meg mye om ikke de første permitteringsvarslene kommer snart, sier Myhrvold.

Hans bekymring er ikke ubegrunnet, skal vi tro anleggsbedriftene Fædrelandsvennen var i kontakt med tirsdag. Så å si samtlige forteller at permitteringer er uunngåelig, og at dette har vært en økende trend de siste vintrene. Noen prøver å spe på inntektene ved å legge inn anbud på jobber utenfor landsdelen, hvor det er langt mer å henge fingrene i.

— Du skal ikke lenger enn til Rogaland for å finne helt andre tilstander. Der er det i ferd med å bli Klondyke-tilstander med prosjekter på 5-10 milliarder kroner, og de har knapt tid til å komme på medlemsmøtene fordi de har så mye å gjøre, sier Myhrvold, som har nærmere 1500 medlemmer fordelt på 112 bedrifter i Aust- og Vest-Agder.

Han mener lufta gikk ut av ballongen etter E 18-utbyggingen mellom Grimstad og Kristiansand, og synes det offentlige er altfor uforutsigbare i sin planlegging, noe som får konsekvenser for anleggsbransjen.

— Først i slutten av 2015 eller begynnelsen av 2016 kan vi forvente større prosjekter her nede, og det er for lite. Vi savner gode, langsiktige utbyggingsprosjekter, særlig på vei, sier Myhrvold.

Lindland Maskin

Lindland Maskin i Lyngdal regner også med permitteringer blant sine omkring 70 ansatte i vinter.

— Vi er likevel litt i utakt med Kristiansand, som vel er verst rammet, og har mye jobber mellom Sør-Rogaland og Mandal, samt i innlandet. Men det blir veldig lite å gjøre fra november av, og vi vil få problemer med å holde gangen gjennom vinteren. Det ser ut til å bli noen permitteringer, forteller daglig leder Sigve Lindland.

Han forteller om et veldig press i bransjen på Sørlandet i år.

— Marginene er små, og vi må jobbe både tidlig og sent for å komme i mål, sier Lindland.

Anleggsvirksomhet AS

Anleggsvirksomhet AS har halvert arbeidsstokken fra 60 til 30 i løpet av de tre siste årene.

— Vi har heldigvis unngått oppsigelser, delvis takket være naturlig avgang, men det er en stor utfordring å skulle holde på kompetansen. Vi begynner å bli utarmet, sier Fritz Ivar Lundbakk, daglig leder i firmaet som holder til i Kristiansand.

Han bekrefter at det blir permitteringer senere i høst, dersom ikke situasjonen forbedrer seg med det første. Fram til nyttår har bedriften nok å gjøre, men så er det brått slutt.

Repstad Anlegg

Repstad Anlegg i Søgne har redusert bemanningen fra 140 til 95 siden i fjor, og frykter å miste verdifull kompetanse dersom enda flere må gå.

— Vi må tilpasse oss markedet, og slanke ned staben. Men det er viktig å beholde kompetansen i bedriften til den dagen det tar seg opp igjen, sier daglig leder Mona Mortensen.

Tross nedbemanningen blir det trolig permitteringer til vinteren, akkurat som i fjor.

— Nedskjæringene vi har gjort, skulle vært nok, men det er for lite offentlige jobber ute og for mye nedskjæringer i det private markedet. Det er mindre boligbygging, bankene vil ikke finansiere på grunn av tregt boligsalg, mens kommunene sparer penger, sier Mortensen.

TT Anlegg

— Hvis ikke det kommer nye, større oppdrag med det første, sender vi snart ut permitteringsvarsel til alle 230 ansatte, sier daglig leder i TT Anlegg, Tom Eikså.

Det Mandals-baserte firmaet er Sørlandets største maskinentreprenør med over 200 maskiner i parken, og fikk føling med de dårlige tidene også i fjor, da 15 ansatte ble permittert.

— Det er veldig travelt akkurat nå, men det blir også veldig fort stopp snart. Det er skrikende behov etter oppdrag, sier Eikså.

Han har vært i anleggsbransjen i 30 år, og merker godt at det er nedgangstider.

— Det er mange som må nedskalere, og marginene er veldig små fordi prisene er blitt for lave. Det er heller ingenting som tyder på at de stiger med det første, sier Eikså.

For å møte utfordringene på hjemmebane, har TT Anlegg omkring 100 maskiner på oppdrag utenfor landsdelen.

Frustøl AS

Som en mindre aktør med 18 ansatte, har ikke Frustøl AS i Kristiansand møtt de samme utfordringene som de største entreprenørene på Sørlandet.

— Vi har ikke behov for samme mengder arbeid for å holde hjulene i gang. Dessuten har vi noen prosjekter vi utvikler i egen regi, så vi styrer til en viss grad fremdriften selv. Men vi kunne absolutt ønske oss noen større oppdrag, sier daglig leder Svein Frustøl.

Han mener at mangelen på vei- og samferdelsprosjekter får store ringvirkninger for entreprenørene.

Nomeland Anlegg

Nomeland Anlegg på Rysstad i Valle unngår ikke permitteringer blant sine 41 ansatte i vinter.

— Nei, det er uunngåelig, forutsatt at det ikke kommer ut jobber som vi ikke vet om i dag. Men noen overraskelse er det ikke, for dette må vi gjøre hvert år. Vi har visst dette i et halvt år, og har tatt noen forholdsgrep. Blant annet prøver vi å få noen oppdrag utenfor regionen, sier daglig leder Steinar Nomeland.

Han sier det handler om å begrense skadeomfanget mest mulig gjennom vinteren.

— Jeg ser ingen lysning etter jul, og det er helt uvisst hva som skjer til våren. Selv om forholdene for oss på Rysstad er uendrede, ser jeg at det blir stadig verre i et regionalt perspektiv. Agder-fylkene sliter mye mer enn tidligere, sier Nomeland.