Er dette fremtidens mobil? Svar i pollen nederst i saken!

Det er ikke bare de store mobilprodusentene som forsker på morgendagens mobil— og skjermteknologi. Forskere ved Queen’s University’s og dere såkalte Human Media Lab, stakk nylig hodet ut av laboratoriet med det de omtaler som verdens første bøyelige og holografiske smarttelefon.

Ikke overraskende er det snakk om en prototype som neppe dukker opp i butikkhyllene med det første, men et heftig konsept som kan gi oss et hint om mobilveien videre.

Forskerne har døpt telefonen Holoflex , og den skal være i stand til å vise et 3D-bilde til flere samtidige brukere uten behov for å registrere hodebevegelser eller bruk av spesielle briller.

Holoflex tilbyr en komplett ny måte å interagere med smarttelefonen på. Den gjør det mulig å bruke brillefrie 3D-bilder og -video på en måte som ikke hefter brukeren, sier Dr. Vertegaal i en pressemelding.

Bøyelig

VIDEOSAMTALE: Mon tro holografiske videosamtaler er fremtiden? Foto: Human Media Lab

I tillegg kan den bøyes slik forgjengeren Reflex også kunne. Holoflex er nemlig utstyrt med en egen bøyesensor. Poenget er ikke bare å unngå at telefonen skal på en #bendgate-bøy i bukselomma. Forskerne har også gjort det mulig å styre telefonen ved å bøye på den. Og ikke bare det, Holoflex kan også brukes til holografisk gaming. Et eksempel som vises frem er Angry Bird, hvor du som spiller kan bøye sammen telefonen for å stramme strikken på spretterten. Fiffig!

Dr. Vertegaal selv, peker på 3D-modellering og 3D-printing som et annet nyttig bruksområde. Videosamtaler et annet.

ANGRY BIRD. Når du bøyer mobilen strammes spretterten. Foto: Human Media Lab

Holoflex er utstyrt med en Flexible Organic Light Emitting Diode (FOLED) skjerm på 1920 x 1080 bildepunkter. På toppen ligger et tynt lag bestående av 16.000 bittesmå «fiskeøye»-linser som skal gjøre det mulig å lage 3D-bilder som kan sees fra alle vinkler.

Men det betyr også at bildeoppløsningen reduseres til svært beskjedne 160 x 104 piksler. Ikke akkurat høyoppløst.

Ting tar tid

EKSPERT: Finn Jarle Kvalheim mener det handler om nytteverdi for brukerne. Foto: Tek.no

Finn Jarle Kvalheim jobber som journalist og mobiltester i Tek.no. Han tviler ikke på at denne typen løsninger vil bli nyttige en eller annen gang, men tror ikke dette konseptet vil dukke opp i butikken.— Først skal man finne noe å bruke dem til. For meg virker de to Flex-modellene fra Queen's University mest å være forsøk på å finne frem til fremtidens måte å bruke telefoner på.

Han synes det er fryktelig vanskelig å bedømme 3D-effekt ut fra bilder og video, og at det vanligvis ser mye dårligere ut enn det faktisk er.

Teapot.jpg Foto: Human Media Lab

— Jeg har ikke sett Reflex eller Holoflex i levende live. Men det ser ut til at de benytter en løsning som ligner på den som fikk klistremerkene i Donald-blader til å bli tredimensjonale avhengig av ståsted, og at denne linsemattenligger oppå en høyoppløst skjerm. Ut fra bildene ser ikke kvaliteten så voldsomt god ut, og dersom det er «Donald-metoden» som er brukt for å lage 3D-effekten vil den neppe se så fantastisk ut i levende live heller.

Kvalheim forteller at av det han har sett, er LG Optimus 3D og HTC Evo 3D som i sin tid hadde 3D-kamera og brilleløse 3D-skjermer, det nærmeste.

— Felles for dem var at de ikke var fryktelig behagelige å se på i 3D-modus, og helt umulige å bruke i sollys, fordi 3D-effekten var ekstremt mye mindre lyssterk enn samme skjerm i 2D-modus. De slo ikke særlig godt an i markedet, og ingen av de to har fått oppfølgermodeller.

Jakten på ny en formfaktor

Mobilekspert Kvalheim trorvi er på vei mot en ny formfaktor og nye måter å bruke mobilene våre på, men at det vil ta tid å finne formelen. Han mener et sentralt spørsmål må være hva som vil gjøre dem bedre enn dagens modeller?

— Hvis modeller som Holoflex og Reflex kan vise oss veien, samtidig som teknologien modner, kan innfasing av ny teknologi gå svært fort når noen en gang mistenker at de har fasiten. Altså hvis både maskinvare og programvare er klar, og vi forbrukere ønsker oss mulighetene det bys på, sier Kvalheim.

Skal kjøpe seg sykkel for belønningen han fikk: