Den amerikanske forretningsmannen Bill Browder talte tirsdag til Oslo Freedom Forum, den store konferansen som samler regimekritikere, demokratiforkjempere og menneskerettsaktivister fra hele kloden.

I en samtale med Aftenposten understreker Browder at Magnitskij-saken er så graverende at vestlige myndigheter ikke kan slippe den av syne.

Det var i 2007 at Sergej Magnitskij, ansatt i Browders selskap Hermitage Capital Mangagement i Moskva, mente han var kommet på sporet av en gigantisk korrupsjonssak.

Ifølge Magnitskij hadde korrupte russiske tjenestemenn gjennom ulovlige manipulasjoner tatt over tre selskaper som Hermitage eide i Russland. Tjenestemennene sørget etter overtagelsen for å få tilbakebetalt 230 millioner dollar som disse selskapene hadde betalt i skatt til den russiske staten.

Døde i fengsel

Magnitskij brakte saken frem i offentligheten, og han hevdet at det var det russiske folket som skulle ha de 230 millionene, ikke tjenestemennene som hadde beslaglagt de vestlig-eide selskapene.

I november 2008 ble han arrestert, anklaget for selv å ha medvirket til korrupsjon. Han satt nesten ett år i fengsel, uten å bli fremstilt i noen rettssal. Så i november 2009 dør han, bare 37 år gammel, under det man trygt kan si er uklare omstendigheter.

— Det foreligger ugjendrivelige beviser på at Magnitskij ble mishandlet i fengselet, men det er uklart om mishandlingen var den direkte årsaken til dødsfallet, sier Browder i dag.

- Hva som er klart, er at russiske myndigheter var skyld i at Magnitskij døde, slår han fast.

Nå i vår vedtok den amerikanske kongressen den såkalte Magnitskij-loven der personer som har tatt del i forfølgelsen av Magnitskij blir nektet adgang til USA. Russland vedtok som et svar en lov der amerikanere som har tatt del i flere kontroversielle adopsjonssaker i det siste, blir nektet adgang til Russland.

Sporer opp pengene

— Magnitskij-loven har blant annet medført at alle de pengene som de korrupte tjenestemennene gjemte unna i utlandet, er i ferd med å beslaglegges, sier Browder.

— Av de 230 millionene de stjal, er 135 miliioner allerede frosset i vestlige banker. Jeg tror vi finner de gjenværende pengene, sier han.

Alle pengene etter korrupsjonsskandalen befinner seg nemlig i Vesten, tror Browder.

— Det er et paradoks at korrupte tjenestemenn i Russland bruker mangelen på lov og orden i Russland til å stjele. Men de sender pengene de har stjålet til Vesten hvor de tror de er sikre, sier han.

Norge-Russland

- I Norge har vi, som et naboland til Russland, lagt ned store ressurser i å bygge opp et godt forhold til landet. Hva kan vi gjøre for å motvirke at Russland fjerner seg fra rettsstatlige prinsipper?

— For å være ærlig, tror jeg ikke at det Norge gjør, vil bety noe som helst til eller fra. Saken er den at det oligarksystemet som ble skapt i Russland på 1990-tallet, la grunnlaget for en stat der en håndfull tusen mennesker ble superrike, på bekostning av alle andre i samfunnet. I tillegg har endel av fortjenesten tilfalt kanskje 100.000 andre individer i statsbyråkratiet og toppsjiktet i næringslivet, mener Browder.

— Dette sjiktet av profitører blir beskyttet, og dét er grunnen til at Russland ikke kunne slå ned på dem som stjal pengene som Magnitskij avdekket, til tross for at det de stjal tilhørte den russiske staten. Selv om en mann som Putin må se at dette tilfører Russland enorm skade i inn- og utland, velger han altså å beskytte profitørene, mens den som avdekket korrupsjonen er blitt drept i fengsel, sier den amerikanske forretningsmannen.

- Ikke gi vern

— Jeg mener det er viktig at folk i Russland som kjemper for demokrati og menneskerettigheter, ser at de som stjeler pengene til det russiske folket, møtes av håndfast vestlig lovgivning. Russere flest må få vite at et land som Norge ikke gir vern og tilflukt til dem som tapper ressursene ut av Russland, utelukkende for å berike seg selv, sier Bill Browder.