ALL ADOPSJON av russiske barn til USA ser ut til å stoppe opp fra årsskiftet. President Vladimir Putin sa torsdag at han vil undertegne en lov som setter bom for at amerikanske ektepar kan få omsorg for et russisk barn.

Loven blir oppkalt etter Dima Jakovlev, en russisk gutt som ble adoptert til USA og fikk en tragisk skjebne i sitt nye hjemland. Det 18 måneder gamle barnet ble sommeren 2008 funnet død i en overopphetet bil der han var blitt «glemt» av sine amerikanske adoptivforeldre.

Forståelig nok vakte hendelsen sterk harme da den ble kjent i Russland. I tillegg kom en episode fra 2010, der en amerikansk kvinne var misfornøyd med adoptivbarnet sitt og satte den syv år gamle gutten på flyet tilbake til Moskva.

OMSORGSSVIKT er en meget alvorlig sak, men adopsjonsforbudet ser bort fra at det store flertallet av russiske barn har fått et godt liv hos sine nye amerikanske foreldre. Siden Sovjetunionens fall har anslagsvis 60 000 russiske barn fått en ny tilværelse i USA.

Kjernen i denne striden er storpolitikk og nasjonal prestisje. Putins siste utspill er et svar på den amerikanske Magnitskij-loven. Den innfører strenge restriksjoner på russiske tjenestemenns innreise til USA, dersom det er mistanke om at de var innblandet i drapet på korrupsjonsjegeren Sergej Magnitskij.

MAGNITSKIJ, som ble drept i et fengsel i Moskva i 2009, hadde havnet i en alvorlig konflikt med den russiske mafiaen og dens mektige bakmenn. Han hadde avslørt et høyt spill der fremgangsmåten var å anklage et vestlig firma i Russland for skatteunndragelser, slik at russiske interesser senere kunne sikre seg verdiene i selskapet.

Avsløringene har rettet et kraftig søkelys på korrupsjon og maktmisbruk i Putins Russland. Det gjenstår mange ubesvarte spørsmål om hvem som trakk i trådene, og det er nedslående at russiske myndigheter ikke har gjort mer for å komme til bunns i saken.

PROPAGANDAEN har for lengst tatt overhånd i denne affæren. Annerledes kan det ikke oppfattes når russiske politikere advarer mot at russiske barn kan bli opplært til å bli soldater for USA — om de da ikke blir drept av organtyver innen de kommer så langt.

Fra et norsk synspunkt er det alvorligste med denne ordbruken at den viser kløften av mistillit som har utviklet seg mellom Russland og USA. Hverken Moskva og Washington har råd til å la forverringen fortsette i 2013.