— Vi er heldige som er to foreldre, samt besteforeldre, som kan stille opp i forhold til kjøring. For dem som er aleneforeldre eller har det vanskelig økonomisk, stiller det seg annerledes, sier Arnt-Inge Solvang.

Vi treffer han og datteren Mia Fotland Solvang (10) som er oppvisningsløper i Bergen kunstløpklubb, på en av ukens fem treninger i Bergenshallen. I løpet av et år, regner Solvang med at de må ut med mellom 80.–90.000 kroner knyttet til idretten. Bare treningsavgift kommer på 10.000 kroner.

— Enkelte i klubben deltar ikke på bortestevner, mens andre reiser på fem, seks. Det er også store forskjeller på bo-avstand til hallen, oppgir Solvang, som reiser 25 kilometer hver vei fra Askøy.

— En fotballspiller kan bare gå bort på løkken. Den muligheten har ikke vi.

- Hva tenker du om prisnivået i barneidretten?

— Det er ingen tvil om at det finnes talenter innen kunstløp og andre idretter som ikke får mulighet til å utvikle seg fordi de ikke har råd til å være med. Som trenerne sier; det er antall timer på is som er viktig i kunstløp. Har du ikke råd til å investere i det, kommer du ikke til toppen. Det er synd.

Får ikke inn kontingentene

På nyåret har debatten om at klasseskillet øker i barneidretten vært het. I en avstemning blant VGs lesere om de mener det er et klasseskille i barneidretten, svarer 94 prosent ja.

Organisert fotball koster minimum 6500 kroner i året, viser tallene BT har samlet inn. (se faktaboks)

De økende økonomiske forskjellene blant norske foreldre, gir seg også utslag blant barn og unge, fastslår Nav i en ny rapport om fattigdom og levekår i Norge. Fra 2012 til 2014 har Bergen kommune måtte øke bevilgningene til barnefamilier som søker om støtte til fritidstiltak fra 687.000 til 936.000 kroner.

— Dette er en virkelighet vi kjenner oss igjen i, det er det ingen tvil om. Vi sliter med å få inn kontingent. Og idrettene i vår klubb er ikke blant de dyreste, sier leder i SK Djerv, Tore Andersen.

Til tross for at klubben har problemer med å få inn nok penger på kontingenter, har de valgt at ingen kastes ut av klubben på grunn av manglende betaling.

— Vi synes det er veldig viktig at alle barn får samme mulighet til å drive idrett. Ingen skal settes utenfor, sier Djerv-lederen.

Dyrt med utstyr

— Det er noen idretter der foreldre må ha en tykkere lommebok, enn i andre. Spesielt om du skal satse, sier daglig leder i Bergen idrettsråd, Roar Andersen.

- Hvilke idretter tenker du på?

— De du må reise langt for å oppsøke arenaen eller kanskje snø. For idretter der man har anlegg rett utenfor stuedøren er det annerledes.

Han peker på det er store forskjeller i rammevilkårene.

— Kommunen stiller ikke opp med nøst til de som padler eller hest til ryttere. Enkelte idretter utøves i en kommersiell setting, sier Andersen.

Volleyball og dans kommer i BT sin undersøkelse ut som de rimeligste idrettene, med utgifter mellom 2 – 4000 kroner.

— For en familie der en eller flere står uten jobb, går på sosiale stønader eller er enslig forsørger, er også dette en høy pris, forteller Richard Kiwanuka, prosjektleder for "Fra idrett til gaten" i regi av Norsk Folkehjelp og Way Forward.

Hans erfaring er at mange faller utenfor organisert idrett fordi det enten er for dyrt eller på grunn av kulturelle hindringer.

— I tillegg til medlemskap, skal man kjøpe utstyr. Kanskje kommer transport og turneringer i tillegg. Mange klarer ikke å henge med.

Prislappen for Mias kunstløp:

Dette er et anslag for hva familien betaler i løpet av et år. Utgiftene varierer mtp. antall kjøringer til og fra Bergenshallen fra Askøy, samt stevner og treningsleirer.

Kontingent: 150,

Grunnavgift: 800,- Treningsavgift: 10.000,-

Treningsleir: 5.000,- per uke (+ reise og opphold for familie)

Treningsklær inkl. skøyter, konkurransekjole og annet utstyr: Mellom 5.000–10.000,- Musikk og løp til konkurranser: 1000,- engangsbeløp per nytt program/løp (ca. annethvert år)

Løpspolish: 3.500,- Reiser stevner: Ca. 15.000,-

Reiser trening: Ca. 50.000,- Sum: 80. – 90.000,-