Du hører stadig om folk som går Norge på langs, bestiger Mount Everest, deltar i Norseman eller gjennomfører andre ekstreme ekspedisjoner. Ekteparet Jonar Nynes og Inger Formo, og samboerparet Trond Schwartz og Gunn Midtøy, ønsker å sette fokus på kortreist ekspedisjonsglede. De har bestemt seg for å overnatte ute i telt en gang i måneden i 2015. — Det er et økende fokus på utilgjengelige ekspedisjoner gjennom tv-serier, YouTube-filmer og blogger. En skal helst sykle i Chile og gå på ski på Baffin. Men disse turene er ofte lange og dyre, og dermed er det bare få personer som har mulighet til å dra på dem. Vi satser på kortreist ekspedisjonsglede, sier Midtøy.

Teltturer i Midt-Norge

De ønsker å sette fokus på at mulighetene, opplevelsene og gleden norsk natur kan gi.

— Man trenger ikke drømme seg til Canada, Grønland eller Alaska. De fleste i vårt land har like fin villmark 30-60 minutters kjøretid fra hjemmet, sier Midtøy.

Hun og samboeren Schwartz bor i Trondheim, Nynes og Formo i Overhalla, drøyt 200 km lenger nord. Alle teltturene skal gjennomføres i Midt-Norge. I januar var de i Overhalla, i februar i Grong.

- Hvordan har det vært så langt?

— Det har virkelig gitt mersmak. Man får mye tid sammen, blir gladere og ser lysere på ting. Det er mental medisin, sier Midtøy.

Billige turer

Midtøy mener dette også er en god måte å få tid til å dyrke sine interesser.

— Når du er på tur på denne måten, begynner dagene tidlig og man får mye tid. Det er ingen ting man «må gjøre», slik det ofte er hjemme. Da kan man bruke dagene på å leke med barna, fiske, trening, fotografering eller andre ting man liker å gjøre, sier hun.

TO AV FIRE: Jonar Nynes og Inger Formo. Foto: Privat

Slike turer trenger heller ikke koste så mye.— Har man ikke telt, så har de fleste muligheten til å låne et. De fleste har også tilgang på ski og sykkel, sier Midtøy.

Friluftslivets år

2015 er Friluftslivets år. 37 prosent tror de vil være mer ute i naturen enn i 2014, viser en undersøkelse gjort av norsk friluftsliv. Tidligere undersøkelser har vist at nordmenn flest (ca ni av ti) bruker naturen, men ikke så ofte som de ønsker.

— Det er viktig for nordmenn å komme ut, men ofte har vi en tendens til å sette veldig høye mål og ambisjonsnivå på vegne av oss selv, familien og barna. Men vi synes det har vært en dreining de siste årene. Nå er det stadig flere som opplever nærfriluftsliv, sier Siri Meland, friluftspolitisk rådgiver i Norsk Friluftsliv.

- Hvilke råd har dere til de som ønsker å bruke naturen, men som ikke har så mye tid og/eller penger til rådighet?

— Bli kjent med nærmiljøet og orienter deg i det som finnes. Få tak i et kart. De fine områdene ligger kanskje nærmere enn du tror. Begynn i det enkle. Gjør turen på barnas premisser, om de er med. Man trenger ikke gå mil etter mil, bare å spise middag ute kan være en kjempefin opplevelse, sier Meland.