Smalås debuterte for Tromsø Storm allerede i 2007 og går nå inn i sin 8. sesong i Storm-drakten.

Trener Kenneth Webb forventer såpass mye av 25-åringen fra Tromsø at han nå har gitt han kapteinsbindet for den kommende sesongen.

– Aslak er i sin beste form noensinne. Han har gjort en fantastisk over sommeren og jeg har bestemt meg for at han skal være vår kaptein denne sesongen. Jeg forventer at all potensialet man har snakket om at Aslak har hatt i alle år, virkelig skal komme ut i år og at han skal skinne. Jeg håper og tror han står fram som vår naturlige leder, men jeg har ennå ikke gitt han beskjeden selv, sier Storm-trener Kenneth Webb mandag formiddag.

iTromsø fikk dermed æren av å overbringe nyheten til den ferske Storm-kapteinen.– Oi, dette var kjempeartige nyheter, men også litt overrasket, sier Aslak Smalås til iTromsø, før han utdyper.

– Men når du tenker på laget, så er jeg den spilleren som har vært med lengst og har en del erfaring. Jeg ser fram til å ta på meg dette ærefulle oppdraget.

Nærmer seg 100

Totalt har Smalås spilt 91 kamper for klubben siden debuten i 2007 og denne sesongen kommer han til å nå tresifret antall kamper.

– Aslak har vært i miljøet lenge nå og kjenner til det å være ung spiller like utenfor startfemmeren, han kjenner min trenerfilosofi veldig godt og jeg forventer at han blir en av de beste norske spillerne i ligaen i år. I Final Four i fjor, spilte han nesten 20 minutter hver kamp og jeg forventer at han tar ansvar, gjør smarte spill og også plukker en del poeng, sier Webb, og forventer at Smalås vil være i startfemmeren.

– Han har trolig fortjent det, men ingenting er garantert, men som vår kaptein, er det jo forventet at han er det, sier den amerikanske treneren.

– Best under press

Smalås har ingen betenkeligheter med å være kaptein.– Jeg trives best under press. Jeg fikk mye spilletid i fjor i sluttspillet og det er vel en av grunnene til at jeg fortsatt spiller, at jeg så det var gode muligheter for mye spilletid og at vi i år virkelig er et lag fra Tromsø. Vi er i hvert fall fem spillere, som har spilt sammen lenge, som kommer til å spille mye i år, og det betyr også mye, sier han.

At Smalås er fra byen og har kommet opp fra egne rekker, er også en av hovedgrunnene til at han er valgt ut som ny kaptein.

– Vi har et veldig ungt lag, som er en stor del av årets mannskap. En del av de spillerne vil være frustrert over lite spilletid og lignende. Aslak har vært i den situasjonen før, han kjenner guttene godt, og er en bra mann for oss på og utenfor banen. Det er også lenge siden vi har hatt en kaptein fra Tromsø, så det er helt klart veldig gledelig, sier Webb.

Han er den første kapteinen fra Tromsø, siden Ronny Lange la opp etter 2005/2006-sesongen.

– Det er en stund siden, ja. Nå handler det om å få amerikanerne ordentlig i gang og inn i spillesystemet vårt. De kom sent og vi trenger nok noen uker på oss. Åpningshelga blir mest som treningskamper.

Gull hviskes det alltid om i Storm-korridorene og Smalås er klar over forventningene.

– Det er alltid målet, så det orker jeg ikke å prate om lengre. Vi har vært så nært så mange ganger, så vi får sikre oss Final Four-billetten og så ta det derfra, smiler den ferske Storm-kapteinen.