KISANGANI: — Dette er en rettsfarse som jeg ikke ønsker å delta i. Jeg vil ikke svare på spørsmål. Dette er en politisk rettssak. Det er min rett å ikke svare på spørsmål, sa Moland da han torsdag ble spurt om han ville forklare seg.

Da Joshua French ble spurt om han var forberedt på å svare på domstolens spørsmål, brukte han anledningen til å tilbakevise alle anklagene i tiltalen. Han gjorde det klart at heller ikke han ville svare på noen spørsmål.

Rettens president Claude Disimo Yatikeke sa at den tiltalte har denne retten, men minnet samtidig om at domstolen vil ta dette med i vurderingen.

Tidligere på dagen hadde også Moland erklært seg ikke skyldig.

— Jeg er ingen kriminell, jeg er ingen agent for en fremmed makt. Jeg er bare en vanlig norsk statsborger som ble forsøkt ranet, sa han i mikrofonen i rettslokalet.

I en pause forklarte Joshua French hvorfor han ikke vil uttale seg i retten.

— Det er ikke noe vits i å uttale seg på noen måte, med et sinnssykt aktorat, et dommerpanel som er totalt korrupt, og når vi bare blir skjelt ut og hetset med av sivilbefolkningen som hisser seg opp i bakgrunnen.

Godtok bevis

Det var stor spenning knyttet til om retten ville godta en rekke bevis som nordmennenes forsvarsadvokat André Kimbambe har forsøkt å få avvist av flere grunner.

Dette gjelder blant annet den medisinske rapporten som ble gjort istedenfor en obduksjon, forklaringen til de to vitnene som var med i bilen da Abedi Kasongo ble drept og alle erstatningskravene.

Rettspresident Yatikeke godtok alle bevisene med unntak av en maskinskreven rapport etter et avhør. Fra dette avhøret vil i stedet den håndskrevne rapporten brukes.

- Vil anke

Presidenten innrømte at det hadde vært noen uregelmessigheter i etterforskningen, men at dette skyldtes menneskelige feil, og at det ikke ville skje igjen. Han sa feilene gjaldt formen på bevisene, ikke innholdet.

— Alle avhørene er jo selvfølgelig forfalsket til de grader. Bevisene er ikke bevis, rettslig eller reelt. Vi kommer til å anke videre til andre ledd her i Kisangani, videre til høyesterett i Kinshasa og igjen til den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Joshua French om at retten godtok de aller fleste bevisene.

Viste bilder

På sakens tredje dag ble det også vist en rekke bilder fra nordmennenes kompaktkameraer. Et bilde viser Tjostolv Moland som smilende vasker blod ut av bilen Kasongo ble drept i.

Det var også bilder av jenter som ifølge aktor Blaise Buamulundu er prostituerte. Disse bildene skal være tatt på et hotell i Kisangani.

Det ble også vist en video av den drepte sjåføren som var tatt av kongolesiske myndigheter.

Påstått rømningsforsøk

Før retten ble satt torsdag ble UDs representanter og nordmennenes advokat nektet adgang til fengselet der Moland og French satt fengslet. Dette kan ha sammenheng med et påstått rømningsforsøk onsdag kveld.

Etter at rettsmøtet var avsluttet torsdag, ble nordmennene flyttet til et annet fengsel i samme bygning som den militære domstolens kontorer. Nordmennene har sittet i det samme fengselet tidligere.

Rettssaken mot Moland og French føres for en militær domstol i Kisangani. Tiltalen omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande.

Rettssaken tar nå en pause til lørdag, da blant annet spionanklagene mot nordmennene skal behandles.