Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) risikerer å bli gjeldsslaver etter fengslingen og rettergangen i Kongo. Familien i Norge må pantsette huset for at fangene skal få mat og legehjelp.

Å være fengslet i D.R. Kongo er langt fra det samme som å være fengslet i Norge. Familiene til fangene må hver dag komme inn i fengselet med mat og klær. Legehjelp må betales utenfra. Og det samme må all advokathjelp.

Hver eneste dag i de tre månedene Moland og French har sittet fengslet i Kisangani, har en pastor fra en lokal menighet kommet med mat til nordmennene. Betalingen for dette har familiene hjemme i Norge stått for.

Byen Kisangani ligger midt inne i regnskogen, og den lokale maten kan kjøpes veldig billig, sett med norske øyne. Skal man ha tilnærmet vestlig standard på mat og drikke, koster det imidlertid mye penger.

Halvannen liter med flaskevann koster nesten ti kroner. Vannet i springen anbefales det ikke å drikke.

— Ranet fortsetter

— Bare maten koster 70 dollar pr. dag. Det høres mye ut i et land som Kongo, men det koster altså ganske mye å kjøpe mat som disse gutta ikke blir syke av, forklarer Knut Moland, far til Tjostolv Moland.

For å finansiere fengselsoppholdet til sønnen og kameraten hans har familien Moland pantsatt huset sitt.

Min mor er uføretrygdet og har ikke mye penger å stille opp med.

Moland er opprørt over de store kostnadene.

— Jeg har sagt det hele tiden: Dette begynte som et ran i jungelen, og ranet fortsetter, sier han.

— Faren min har jobbet på sjøen i 40 år, og bruker vel opp det han har tjent gjennom disse årene, sier Tjostolv Moland til Aftenposten.no og fortsetter med en litt oppgitt stemme:

— Vi må vel prøve å få betalt tilbake på et eller annet vis.

Best i landet

Totalt tre advokater arbeider for Moland og French.

I Norge sitter det en advokat som koordinerer kontakt og betaling. Hovedforsvarer André Kibambe kommer fra hovedstaden Kinshasa og er kjent for å være en av landets beste advokater. I tillegg har de en lokal advokat, som er kjent for å være en av de beste i byen.

Nordmennene burde være godt representert. Men det koster.

— Min mor er uføretrygdet og har ikke mye penger å stille opp med, sier Joshua French, og forteller samtidig om en vanskelig økonomisk tid for samboeren i Norge.

— Det er en stor skam for staten Kongo at de holder oss som politiske pengegisler, og at vi i tillegg må betale for å overleve, sier han oppgitt.

Har fått 300.000

De to nordmennene fra henholdsvis Vestfold og Aust-Agder har fått innvilget fri rettshjelp av fylkesmannen i Vestfold. Disse pengene går imidlertid kun til å dekke utgiftene til advokatene som jobber i Kongo.

— Vi har fått 300.000 kroner i støtte. Men de pengene er snart brukt opp, sier Knut Moland, faren til fengslede Tjostolv Moland, til Aftenposten.no.

Innsatsen til den norske advokaten må familien dekke ved siden av.

Familiens advokat står i kontakt med Fri rettshjelp for å få ytterligere bistand, og Moland mener Utenriksdepartementet øver et visst påtrykk for at deres behov for bistand skal bli imøtekommet.

Ved Fri rettshjelps kontor i Oslo ønsker de ikke å kommentere det konkrete tilfellet, men understreker at finansieringshjelpen vanligvis ytes i saker som omhandler norske forhold, og sjelden i straffesaker.

I saker som ikke er prioritert i utgangspunktet, er det hver enkelt fylkesmann som avgjør hvem som skal få støtte, og Fri rettshjelp har dermed selv ikke noe med tildelingen å gjøre.

I en vanlig rettssak som går i Norge ligger bistanden gjerne på 60-70.000 kroner, opplyser Fri Rettshjelp, som ikke vil ha noen mening om 300.000 kroner er høyt i denne saken.

- En skam

I sentralfengselet i Kisangani forsøker Moland og French ikke å fokusere på økonomien.

— Først må vi komme ut herfra, sier Moland

De to nordmennene vedgår at det er en reell mulighet for at de ender som gjeldsslaver når de en gang kommer ut av fengselet.

— Jeg synes det er en skam at et land skal ta andre nasjoners statsborgere som pengegisler, sier Joshua French og mener at dersom de ikke hadde hatt familie hjemme i Norge så ville de vært «stein daue».

Fylkesmannen i Vestfold var ikke tilgjengelig for en kommentar onsdag ettermiddag.