Johann André Forfang og de andre hopperne fortjente en fest i Planica søndag kveld.

Med 25 pallplasser i vinter, vinner av nasjonscupen, VM-gull i skiflyvning for lag, og Kenneth Gangnes på tredjeplass sammenlagt i verdenscupen, er det mange som kan ta en liten bit av denne suksessen.

Utøverne betyr mest, men sportssjef Clas Brede Bråthen og landslagstrener Alexander Stöckl kunne ha fremhevet seg selv. Likevel trekker de frem klubbene, regionene, de mange trenerne og alle dem som har bidratt til at Norge kanskje allerede i dag er den viktigste hoppnasjonen, som er visjonen.

Mette Bugge.

Villige til å ta kampenUnderveis har det vært mange fighter, for det norske systemet er endret. Toppidrettssatsingen, med flere team, flere trenere og en felles vei, har ikke vært like populært.

Det trengs mot og beslutningsvilje for å få til det man har oppnådd hittil med et ungt, norsk lag på høyt nivå, med stor bredde. Seks hoppere har vært på verdenscuppallen i vinter. Det var det få som trodde i november. Selv hoppekspert Arne Scheie var bekymret etter at veteranene Anders Bardal og Anders Jacobsen ga seg etter VM i Falun. Han bruker ordet "fantastisk" om det som har skjedd, men ser også at noe mangler.

LES OGSÅ:

Den store stjernen er uten tvil Peter Prevc. Ikke bare vant sloveneren finalen søndag på hjemmebane. Dette var hans 15. verdenscupseier denne sesongen av 29 individuelle renn. Sånn sett er han historisk. Dessuten ble han verdensmester i skiflyvning, han vant hoppuka og skiflyvningscupen for tredje året på rad.

Hva er det han har som andre hoppere mangler?

Forandring må til

Når april måned med egentrening går mot slutten, samler i alle fall Stöckl og trener Magnus Brevig hele gjengen til evaluering.

I toppidretten blir man aldri helt fornøyd. Det ligger i dens natur. Mye tyder på at det kan bli forandring på lagene, men først og fremst må man finne ut hva som har fungert, og hva som ikke har det.

Prevc er rå i hodet. Han pulveriserte den poengrekorden Gregor Schlierenzauer hadde fra tidligere, som sesongens beste hopper. Trolig har det aldri vært en bedre utøver i bakken.

Fjorårets toer og denne sesongens ener har først og fremst erfaring, selv om han bare er 23 år. Den norske hoppgjengen trenger enda mer rutine.

20 år gamle Johann André Forfang har vist at han er en unggutt utenom det vanlige. Ikke bare ved å levere det lengste hoppet på 245 meter i finalen i Planica søndag, som ga pallplass, eller få sin første verdenscupseier i Titisee-Neustadt. Han har noe i seg, men likevel er det for tidlig å si om det er han som blir Norges svar Prevc.

Norsk hoppsport har hatt endringsvilje og vist endringsdyktighet. Det er ingen grunn til å tro at ikke VM i Falun neste sesong kan bli et nytt høydepunkt, slik det var i Falun i februar 2015. Sammen med sloveneren Goran Janus er Alexander Stöckl kåret til sesongens beste trener, og østerrikeren har masse erfaring.

Det er grunn til å tro at norsk hoppsport løfter seg videre.

Men først fortjener alle en pust i bakken.