BEIJING: Fem timer etter at Andreas Thorkildsen overlegent vant i spydfinalen i OL, ankom han festen ved den norske sjømannskirken i Beijing. Noe av det første han gjorde var å sprette fire flasker med champagne.

— Jeg har fortsatt ikke klart å fordøye gullet. Det har ikke helt gått opp for meg hva som har skjedd, sa han til fvn.no.

Mens han viste fram den ferske gullmedaljen, røpet han at han ikke har sett på gullet fra Athen på nesten fire år.

— Den ligger gjemt i en bankboks i Kristiansand. Det regner jeg med at denne også kommer til å gjøre, sier han.

Fikk klem av sønnen

I god tid før hovedpersonen selv kom til festlokalet, var familien fra Kristiansand på plass for å gjøre klar hyllesten. Det eneste de rakk etter at gullet var et faktum i «Fugleredet» lørdag ettermiddag, var å få en klem av vinneren.

— Jeg gleder meg veldig til å se ham nå. Jeg har ikke fått møtt ham under hele oppholdet i Beijing, og fikk bare en kjapp klem på stadion, sa mamma Bente Amundsen til fvn.no før sønnen ankom.

For pappa Tomm Thorkildsen, som var hjemme i Kristiansand da sønnen tok OL-gull i Athen for fire år siden, ble spydkonkurransen en rørende opplevelse.

— Det var vanvittig stort å få være på stadion, og å få en klem etterpå. Jeg er både glad og rørt, sier han.

Kastet langt på trening

At Andreas skulle bli klart best i finalen og vinne med ny olympisk rekord på 90,57 meter, kom imidlertid ikke overraskende på faren. Det mange ikke visste før finalen lørdag, utenom pappa Tomm og trener Åsmund Martinsen, var nemlig at Andreas Thorkildsen allerede under trening før OL kastet 83-84 meter uten å ta i.

Dermed var både han selv og faren sikker på at formen var særdeles god.

— Jeg trodde på forhånd at han kom til å vinne, og da han kastet over 90 meter var jeg sikker, sier Tomm Thorkildsen.

Og mamma Bente så på ansiktsuttrykket til Andreas at han hadde gull i sikte.

— Det var helt fantastisk å se ham øke for hvert kast. Jeg vet ikke hvor han har psyken fra, men da jeg så ham på skjermen på stadion før han begynte å kaste, skjønte jeg at han hadde planer om å kaste langt, sier hun.

**Les også:

Kjæresten: — Han viste «1-tegnet» til meg**

Vi fulgte finalen direkte her

Kristiansandsordføreren lover fest

— Så ut som tur med hunden

Storebror Chistian Thorkildsen var imponert over å se hvilken ro lillebroren hadde under konkurransen.

- Han gikk ut på stadion og visste at det satt 90.000 tilskuere og rundt én milliard tv-seere som fulgte ham, og så virket det som han bare skulle gå en tur med hunden. Det er en vanvittig styrke. Han var så avslappet og fokusert, sier broren, som ikke skjønner hvor Andreas har egenskapene fra.

— Jeg har ikke fått slike egenskaper, flirer han.

Bildeserie: Thorkildsens karriere i bilder

Bente Amundsen, som nå har en sønn på 26 år med to OL-gull, tror på flere medaljer om bare Andreas holder seg skadefri.

— Hvis kroppen holder, kommer han til å gå for gull i OL i London også, sier hun.

Gir treneren æren

Pappa Tomm, som selv trente sønnen til han var 19 år, gir mye av æren for gullet til trener Åsmund Martinsen. Han nekter for å ta æren selv.

— Jeg har trent ham til en del meter, men det er Åsmund som har slitt med han de siste årene. Det er han som skal ha æren, sier Tomm, som gledet seg til å feste sammen med sønnen utover de sene nattestimer i Beijing.

Til stede på festen var også blant andre kulturminister Trond Giske og generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen.

Send din gratulasjon til Lunde-jentene og Andreas Thorkildsen! Send en sms med kodeord FV OL til 1985 med din gratulasjon og navnet ditt. Meldingene blir lagt ut på fvn.no. (Pris: 2 kr pr. sms)

JUBLET PÅ STADION: Her jubler Andreas Thorkildsen med fans, samt storebror Christian og mamma Bente Amundsen, etter at gullet var sikret lørdag ettermiddag. (Foto: Reuters / Scanpix)