STAVANGER (Aftenbladet): Ørn har lest boka til Thor Hushovd som kom ut onsdag, og kommenterer Grimstad-syklistens taushet om Lance Armstrongs dopingbruk slik overfor Aftenbladet:

— Etter at Lance Armstrong ble avslørt har det skjedd en revolusjon i sykkelsporten, det er ryddet opp og det er i dag en helt annen åpenhet enn for bare noen år siden. Og jeg tror alle kjenner vårt ståsted. Alexander er bunn ærlig, og sier alltid hva han mener. Det er nok til å vise til hans uttalelser om Mark Cavendish i årets Tour de France og hans kritiske kommentarer til at Erik Tysse fikk starte i London-OL i 2012. For oss ville det vært utenkelig å holde tilbake slik informasjon Hushovd fikk.

Fortrengte nyheten

— Samtidig må man se Hushovds reaksjon i lys av samtiden. De som ville problemene til livs var i mindretall på den tiden, og da Lance Armstrong fortalte Thor om sin dopingbruk, tror jeg rett og slett at han fikk et sjokk. Da er en av de menneskelige reaksjonene å fortrenge slik for å komme ut av situasjonen. Man blir handlingslammet, og fortrenger for selv å overleve. Det er kanskje vanskelig å forstå i dag, men det er slik jeg jeg tolker Thors reaksjon. Og han skal ha ros for at han alltid har beholdt sin personlige integritet, sier Stein Ørn til Aftenbladet.

Full åpenhet

Han mener avsløringen av Lance Armstrong er det beste som har hendt i sykkelsporten:

— Sporten har tatt et oppgjør med fortiden, og Alexander Kristoff representerer en helt ny generasjon. Det er utenkelig at han ville bevart slik informasjon. Vi er nemlig helt åpne med alt vi gjør, forsikrer Ørn.

- Du er selv lege og trener en utøver i verdenstoppen. Har dere blitt mistenkeliggjort for den koplingen?

— Jeg kan forstå at folk som ikke forstår bakgrunnen for det vi driver med blir mistenkelige når vi oppnår gode resultater. Etter at Sven Erik Bystrøm vant U23-VM i Spania i september, var det en reaksjon på en dansk nettside der det ble skrevet «jeg stoler ikke på nordmennene». Slikt må bekjempes med åpenhet, men i og med at dette var en enslig, kommentar, skrevet anonymt, gjorde vi ikke mer med akkurat det. Men generelt ønsker vi at alle skal vite at det vi gjør handler om ren skjær trening og talent. Så ønsker vi at folk som ikke når opp og ikke er gode nok, skal akseptere det. Ikke jukse seg til resultater. Disse vil det dessverre alltid finnes noen av, og det er desto viktigere å stoppe dem. Da er et godt testsystem og regelmessige avsløringer den beste måten for å nå et høyt, etisk nivå, mener Stein Ørn.