Verdens antidopingbyrå (WADA) sin rapport for 2014 viser at det ble oppdaget forbudte stoffer i over 3800 dopingprøver verden over i 2014. Totalt ble det tatt 283.304 tester.

Det positive, skriver BBC, er at antallet positive dopingprøver går ned med over 10 prosent. Og det til tross for at det ble tatt flere tester i 2014 enn året før.

Smartere juksepaver?

Det store spørsmålet er om det betyr at antall dopingsyndere går ned, eller om juksemakerne bare er blitt smartere. Den siste tiden har vært mye snakk om utstrakt dopingbruk i friidrett, og WADA har tidligere anslått overfor BBC at 10 prosent av eliteutøvere i enkelte idretter trolig doper seg i kampen om berømmelse og ikke minst penger.

Under friidretts-VM i Beijing i sommer deltok 66 utøvere som tidligere er blitt straffet for brudd på dopingbestemmelse. Det internasjonale friidrettsforbundet utførte over 1400 tester i Beijing, men bare to ble tatt: De kenyanske løperne Joyce Zakary og Koki Manunga.

Men testene fra Beijing tas vare på og kan bli analysert påny den dagen det kommer nye og bedre testmetoder.

Kina og Russland topper

WADA rapporterer at 283.304 prøver ble analysert på de akkrediterte dopinglaboratoriene i 2014, mot 269.878 prøver i 2013. Atypiske funn ble oppdaget i 3866 prøver, 1,36 prosent av totalen.

Fotball er den idretten der det testes mest. 144 av totalt 31.242 prøver var positive her.

Hvem er det som utfører flest tester? Svaret vil kanskje overraske noen: Kinas antidopingbyrå topper med 13.180 prøver, foran Russland med 12.556. Når man tenker over landenes størrelse og antall utøvere, er testhyppigheten kanskje ikke så overraskende likevel.

Jamaica har fått mye kritikk for sitt antidopingarbeid, og det er kanskje ikke så rart. Dopingjegerne i Jamaica tok kun 347 tester som alle viste seg å være rene. Enda verre står det til i Ukraina som kun utførte to tester. Den ene viste bruk av forbudte stoffer.

Svenskene slår oss

Antidoping Norge står i oversikten oppført med 2216 prøver (1,3 prosent positive). Svenskene foretok 3395 prøver.

Så er spørsmålet: Var det i realiteten færre som dopet seg i 2014 enn året før, slik tallene fra WADA viser?

Mange mener at svaret er nei, spesielt i friidrett.

En tysk TV-dokumentar før jul mente at doping er svært utbredt i russisk friidrett. Og WADAs generaldirektør David Howman har tidligere sagt at dopingprosenten trolig er minst 10 prosent i enkelte idretter.