TRONDHEIM (adressa.no): Debatten rundt Petter Northug, skiforbundet og private lag har blusset kraftig opp den siste tiden. Det skyldes uenighetene mellom skiforbundet og Petter Northug om den uavklarte representasjonsavtalen, samt at Brede Hangeland og Marit Bjørgen i en kronikk tidligere denne måneden gikk til angrep mot egoisme og privatisering i idretten.

— Store lønnsforskjeller

Rachel Nordtømme, friidrettsutøver og Petter Northugs tidligere kjæreste, går nå i sin blogg ut mot skiforbundet og langrennssjef Åge Skinstad.

"De siste årene har private lag blitt veldig populært innen langrennssporten. Lagene tilbyr høye lønninger, tett oppfølging og et godt støtteapparat. Likevel mener langrennssjef Åge Skinstad at landslagsplass er så tiltalende at langrennsløperne bør godta å gå ned 500 000 kroner i lønn. Å si at penger ikke betyr noe, er løgn", mener Nordtømme, som i bloggen sin skriver at noen av utøverne på private lag som Team United Bakeries, Team Centric og Team Leaseplan Go har en fastlønn på over 700 000 kroner, mens skilandslaget tilbyr en startlønn på 200 000 kroner.

Innlegget har tittelen "skiforbundets dobbeltdans".

I bloggen sin skriver friidrettsutøveren, som nå er kjæreste med motorcrosskjøreren André Villa, at mange av løperne på landslaget har uttrykt misnøye med hvor mange reisedøgn de har, og at løpere på private lag har mer frihet til å velge hva de skal delta på av sponsoraktiviteter, samlinger og skirenn.

KRAFTIG KRITIKK: Petter Northug (t.h.) refset skiforbundet i den nye boka «Northug – en familiehistorie». Nå får langrennssjefen kritikk av Northugs ekskjæreste også. Foto: Ned Alley, NTB Scanpix

— Det er pengene som teller"Når langrennssjef Åge Skinstad og resten av Norges skiforbund går ut og truer utøvere som velger å stå utenom landslaget, skinner desperasjonen gjennom", skriver Nordtømme videre.

Til slutt i innlegget hevder bloggeren at det skiforbundet egentlig vil er at de beste skal gå med landslaget sine sponsorer på grunn av at det betyr mer penger i kassa:

"Når alt kommer til alt er det pengene som teller. Hadde Åge Skinstad takket nei til en tilsvarende jobb med en halv million bedre årslønn? Det tviler jeg sterkt på", avslutter Rachel Nordtømme.

Skinstad: - Hehe, javel!

Langrennssjef Åge Skinstad sier dette til Nordtømmes utspill om at han og skiforbundet er desperate:

— Hehe, javel!

Samtidig poengterer Skinstad at han har mottatt flere jobbtilbud med høyere lønn enn han har i dag, men takket nei til alle.

— For øvrig gikk jeg ned cirka 15 000 kroner utbetalt per måned da jeg takket ja til å begynne å jobbe i Norges skiforbund i 2006, sier langrennssjefen til adressa.no.

Skinstad sier at det ikke har vært noe problem for skiforbundet at løpere har valgt private lag foran landslaget på grunn av lønn eller stipender.

- Bare to har takket nei

— Husk at de eneste som har takket nei til landslaget i moderne tid er Jens Arne Svartedal i 2008 og Petter Northug i 2013. Jens Arne ønsket forskjellig opplegg for å kombinere med studier og familie og Petter trengte et miljøskifte for å opprettholde motivasjonen. Det sportslige tilbudet har alltid og vil alltid stå i fokus på landslaget, sier Skinstad.

Han poengterer at alle landslagsløpere som hadde mindre enn 400 000 kroner i inntekt i fjor får et stipend fra Olympiatoppen på mellom 50 000 og 120 000 kroner.

— Dette gjør at stipendet for en landslagsløper er på minimum 300 000 kroner før et eneste skirenn er startet, sier Skinstad og gjør det klart at de fleste landslagsløperne tjener langt mer enn dette.

adressa.no har ikke lyktes med å få kontakt med Rachel Nordtømme torsdag kveld. Petter Northugs manager Are Sørum Langås ønsker ikke å kommentere utspillet fra skistjernens eks-kjæreste.