Arne Hole i Rio de Janeiro.

Når sesongen er over, kommer Filip Ingebrigtsen til å glede seg over EM-gullet på 1500 meter i Amsterdam. Men han kommer til å gremme seg over sin egen opptreden i OL. Han ble disket og mistet plassen i semifinalen.Etter EM-gullet ble han beundret for sitt kloke løpsopplegg. Hvis det blir brukt som instruksjonsvideo, kommer OL-løpet til å bli brukt som skrekkfilm. Hva i all verden skulle han inn til listen å gjøre da det var 90 meter igjen – og masse krefter?

Har han sett for mange løp med bror Henrik, som ofte har ligget inne ved listen hele veien og funnet plass samme sted også på oppløpet? Det er nemlig en tendens til at løperne i front sklir litt over til høyre i innspurten.

Men det var ikke mange godord å få fra bror Henrik etterpå. Han så løpet på TV mens han ventet på sin tur i heatet etter. Henrik skjønte straks at broren hadde «driti seg ut», som det heter når du ikke skal bruke diplomatspråket. Feilvurdering var hans enkle dom.

BAKGRUNN:

|

Ingen tvil om disking

Det Henrik ikke skjønte – ingen andre heller – var hvorfor Filip ikke løp rundt på utsiden når han hadde en kobbel av løpere foran seg. Filip forsvarte seg med at det ofte åpner seg på oppløpet. Nå åpnet det seg ikke mer enn at rogalendingen måtte skubbe til Charlie Grice for å komme seg frem. Briten rakk ikke engang å protestere før dommeren hadde disket Filip.

Motprotest og forsøk på å argumentere med at Grice prøvde å holde armene ut for å sperre gjorde samme nytte som et glass vann i en skogbrann. Pussig nok var briten innblandet i en krangel med Team Ingebrigtsen også i fjor. Da mente Henrik at Grice hadde gjort slik at han holdt på å falle i VM og protesterte. Foreløpig leder Grice 2–0. Han mistet semifinaleplassen på dytten, men ble senere flyttet inn.

Din egen feil

Nei, Filip Ingebrigtsen – dette må du ta på din egen kappe. Skriv det gjerne inn i kapittelet for lite mesterskapsrutine, men skriv i alle fall at det var din egen feil. Du gjorde rett og slett en grov feilvurdering – kanskje i ungdommelig overmot, men en feilvurdering som vil ergre deg helt til du forhåpentlig står på startstreken i Tokyo-OL 2020. Det er selvfølgelig synd at europamesteren ikke får vist hva han er god for. Han mente han var i enda bedre form nå enn i EM. Det gjør løpstabben enda mer ergerlig.

Filip Ingebrigtsen fikk en lærepenge han aldri vil glemme. Bryting er ikke lov i friidrett.

Overlat det til Stig-André Berge.

PS: Glemte vi å nevne at Henrik Ingebrigtsen avanserte til semifinalen natt til torsdag?