I fjellet er det nå langt mindre vann i magasinene enn på samme tid i fjor. I forrige uke var fyllingsgraden 77,6 prosent, mot 92,0 prosent på samme tid i fjor, skriver Bergens Tidende.

Normalt skulle det tilsi høyere strømpriser til norske kunder i tiden fremover. Men Norges Vassdrags— og Energidirektorat (NVE) forventer nå en strømpris på i snitt 31,09 øre pr. kilowattime de neste tre månedene. Det er rundt fire øre over prisen i fjor.

— Dette er ikke veldig store prisforskjeller, sier seksjonssjef Ellen Skaansar i NVE til bt.no.

Priser som i dag

Årsaken ligger utenfor landets grenser, ifølge senior markedsanalytiker John Brottemsmo i Bergen Energi.

— Verden omkring oss ser litt annerledes ut i år enn i fjor, sier han, og peker ut klimaverstingen kullkraft som norske strømkunders nye venn.

— Prisen på vannkraft er i stor grad bestemt ut fra prisen på kull, og den prisen har falt med 15–20 prosent i forhold til i fjor, sier han.- En annen viktig påvirkningsfaktor er prisen på karbonutslipp, som er cirka det halve av det den var i fjor, sier han.

Ifølge Brottemsmo er det tegn til at kullprisen er på vei opp, som følge av at veksten i Asia ikke bremser opp like mye som man har trodd. Men prisveksten vil neppe bli særlig bratt, tror han.

Alt dette gjør at de som handler med energi ikke forventer at prisene vil øke noe særlig over dagens nivå i vinter.

— Forhåndsmarkedet er omtrent som i dag, så de priser ikke inn noen prisoppgang i hele tatt. Det kan selvsagt snu, for eksempel hvis vi får bortfall av et kjernekraftverk eller to i Sverige, sier han.

Vekst i sol- og vindenergi

Seksjonssjef Stein Erik Iversen i BKK mener at også Tysklands satsing på fornybar energi er en av årsakene til at strømprisene ikke forventes å skyte i været til vinteren.

— Kostnadene for å produsere kull er historisk lav, og vi har tilgang på mye fornybar energi fra Tyskland. Det er derfor ikke forventning om høye priser gjennom vinteren. Det kan jo skje, men da må det være tørt i Norden i en lengre periode, sier han.Selv finværet på Vestlandet, som kan vare i ti til femten dager, vil neppe gi dramatiske endringer i strømprisene.

— Det løfter nok forventningene til vinterens priser litt, men det er fortsatt rikelig med ressurser i Norden og på kontinentet. Det skal veldig mye til for å få høye priser, sier han.

Dyrere hvis det blir kaldt

Norge produserer hovedsakelig strøm gjennom vannkraft, og mengden vann i magasinene er derfor en viktig faktor for strømprisen. Mengden vann i magasinene økte fra uke 37 til uke 38, og kan fortsette å øke de to neste ukene.

— Historisk sett regner man med at magasinene slutter å fylle seg rundt uke 40, men dette er veldig forskjellig rundt om i landet. En kan få tilsig av vann etter dette, men fyllingsgraden vil som regel holde seg stabil, sier seksjonssjef Skaansar i NVE til bt.no.

Men selv om regnet ikke i år har den samme hyggelige bieffekten på strømprisen som vi er blitt vant med, kan vi likevel ikke kaste over bord alt vi har lært om vær og strømpriser, ifølge markedsanalytiker Brottemsmo:

Blir det en uvanlig kald vinter, og dermed høyere forbruk, vil prisen gå opp.