Retten til fritt sykehusvalger også nedfelt i loven, med den virkning at pasientene langt på vei kan velge hvilket sykehus de vil la seg behandle på. En eventuell motstrid her vil være mellom valget av et lokalt tilbud som ser tilsynelatende greit ut kontra et sykehus hvor resultatene viser at «de er best». Eller sagt på en annen måte; man kan ha så mye godt utstyr man bare vil, men til syvende og sist så vil man velge den fagekspertisen som er best i faget sitt. Og hvordan skal man som en litt smånervøs pasient foreta et slikt valg?

Spesialisert kirurgi

Prostatakrefter en hyppig kreftform hos menn, og den er økende. Et operativt inngrep av prostatakreft er i Norge svært ofte forbundet med bivirkninger, faktisk så høyt som i 50-70 % av tilfellene, litt avhengig av situasjon. Noen av komplikasjonene er riktignok kortsiktige, og vil derfor avta over tid, og tallene vil da være lavere. Det er ikke tallene i seg selv som er vesentlig, men snarere at bivirkningene ved behandling i Norge er betydelige. Store feilbehandlingstall de siste fire årene er også bekreftet fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Og resultatets godhet er langt på vei avhengig av hvor man er operert, og ikke minst av hvem man er operert. Dette er med andre ord høyst spesialisert kirurgi, selv om man skulle bruke det samme utstyret/den samme roboten under utførelsen. Hyppigheten på slike operasjoner er derfor vesentlig for en pasients trygghet for resultatet. Det må nødvendigvis også få betydning for den behandlingsstrukturen man velger for en slik spesialisert behandling.

Store feilbehandlingstall de siste fire årene er også bekreftet fra Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Når pasienten ikke selv er i stand til å fatte det vanskelige valget om først behandlings form , og deretter behandlings sted , så må det ligge troverdige systemer i bunnen som gjør at dette valget faller naturlig. Eller spurt på en tendensiøs måte: Vil du behandles der hvor du med størst sannsynlighet blir frisk, selv om du må reise bort, eller vil du heller behandles i nærmiljøet. Selvfølgelig et håpløst spørsmål, men effekten av det er reelt nok. Og det er ikke sikkert du en gang bør behandles i Norge…?

Europas beste sykehus

Jeg har to venner som begge nylig er operert for prostatakreft. Den ene fikk gjort det med en ny robot på et herværende lokalsykehus, den andre på Europas beste sykehus for den slags, i Tyskland. Og hva var forskjellen i behandlingsmetode? En operasjon i Norge er kanskje unnagjort på i underkant av to timer, og man «tar kanskje litt ekstra for å være på den sikre siden». Man unngår sikkert med det at kreften sprer seg, som jo uansett må være hovedformålet, men man risikerer samtidig å ødelegge «mannens vitale funksjoner», med sterkt redusert livskvalitet som følge. En tilsvarende operasjon i Tyskland tar over dobbelt så lang tid, og man «tar så lite som mulig» nettopp for å hindre uheldige bivirkninger. Men, avgjørende for denne tilnærmingen er at det er en patolog til stede under operasjonen, som fortløpende tar vevsprøver for å sjekke at man har klart å fjerne kreftcellene, og samtidig opprettholdt «manndommen». Feilprosenten til dette sykehuset er på under 5 %. Det er videre et faktum at det i det første tilfellet gikk «galt», med sterkt nedsatt livskvalitet som resultat, mens i det andre tilfellet fikk vedkommende «livet i gave på nytt».

Men om man ikke hadde forsikring, og heller ikke hadde råd til en slik operasjon, hva da?

Den andre store forskjellen er at mens det første tilbudet var dekket av folketrygden, til en for meg ukjent kostnad, så var det andre tilbudet dekket av vedkommendes forsikring i arbeidslivet, med en antatt kostnad på kr. 200.000,-. Dette reiser selvsagt spørsmålet om finansiering av operasjoner i utlandet, og behov for å forsikre seg utenfor Folketrygden dersom uhellet først skulle være ute. Med denne kunnskapen, ville man da ha valgt det beste? Trolig ville man det. Men om man ikke hadde forsikring, og heller ikke hadde råd til en slik operasjon, hva da?

Det samme vil gjelde for stråling i utlandet. Mens man ikke får Brachy-terapi (innvendig stråling ved hjelp av innsetting av en radioaktiv partikkel i prostata) i Norge, kan man reise til «alle andre land» og får det til samme pris som tradisjonell stråling koster i Norge. Det er altså ikke noe dyrere enn det et vanlig behandlingsforløp koster i Norge. Forskjellen er bare at da må man betale det selv. Kostnaden er her er en del lavere, kr. 70.000-80.000,-(?), men skal det være slik?

Styrke tilbudet

Pasient— og brukerrettighetsloven sier at pasienten har rett til nødvendig helsehjelp fra tjenesteyter utenfor riket hvis ikke det finnes adekvat tilbud i riket. Jeg mener ikke med det at alle operasjoner skal utføres i utlandet. Tvert imot, jeg mener at tilbudet skal styrkes her hjemme slik at man blir på høyde med utlandet. Det er først da at tilbudet blir fullgodt i forhold til hva man kan forvente. Men det krever strategisk satsning og kanskje også konsentrasjon av kunnskap og ekspertise til pasientenes beste.

Med den kunnskapen vi har i dag, mener jeg derfor at vi ikke har en tilstrekkelig strategisk satsning på bekjempelse av prostatakreft i Norge,

Denne fremstillingen tar ikke sikte på å skade ryktet for norske sykehus verken lokalt eller nasjonalt, men snarere å peke på hva som man med dagens medisinske kunnskap må kunne spørre om er en adekvat behandling. Ordet adekvat kan gis flere nyanser av meninger, f. eks. tilstrekkelig eller kanskje fullt tilstrekkelig eller fullgod . I juridisk terminologi ville man kanskje også kunne brukt ordet påregnelig. Skal det være påregnelig , og er det faglig forsvarlig , med et resultat i Norge som er mer enn ti ganger så dårlig som de gode sykehusene i utlandet? Alternativt at behandlingsformen ikke tilbys i det hele tatt?

Med den kunnskapen vi har i dag, mener jeg derfor at vi ikke har en tilstrekkelig strategisk satsning på bekjempelse av prostatakreft i Norge, og behandlingstilbudet er heller ikke adekvat i forhold til hvordan dette må forventes gjennomført i 2015. Loven burde da åpne for en midlertidig behandling i utlandet til et adekvat tilbud er på plass i Norge.