— Det er veldig bra. Vi har jobbet med dette lenge. Tiltaket betyr en betydelig heving av sikkerheten for disse bydelene, sier brannsjef for Brannvesenet Sør i Mandal, Jon Inge Aasen.

Riksantikvaren har denne uka sendt brev til Mandal kommune og meddelt at de vil betale inntil 800.000 kroner for prosjektet i Øvrebyen. Fra før av har de betalt 200.000 kroner.

Tiltaket betyr en betydelig heving av sikkerheten for disse bydelene

Posebyen har fått 400.000 kroner i år til samme type prosjekt fra Riksantikvaren.

I tillegg har Mandal kommune satt av 600.000 kroner til prosjektet. Hvert kamera koster 150.000 kroner.

- Det betyr at det er nok til å få opp 4-5 kamera, sier Aasen.

Ble testet

I fjor høst fikk brannvesenet fra hele Sørlandet testet et slikt kamera som ble satt opp over Øvrebyen.

Lynkjapt oppdaget det fire ulike branner som var tent opp mellom smugene i bydelen som er Mandals mest brannfarlige område. Her brant det meste ned i bybrannen i 1810, uten at noen lot til å tenke brannsikkerhet da det ble bygd opp igjen. Her står husene tett i tett.

Det infrarøde kameraet som brannvesenet fikk demonstrert er anskaffet av firmaet Nortronicom i Oslo. De har hentet det fra det israelske militæret som utviklet kameraet for å oppdage palestinske raketter og hvor de lander for å starte brannslukking.

—  Kameraet oppdager uavhengig av værforholdene åpen flamme og økt temperatur på mange hundre meters avstand, fortalte Per Andresen i Nortronicom.

Anbud

— Vi har ute anbud nå om kjøp av slike kamera. Ikke bare i Øvrebyen og Posebyen, men også i Risør, sier Aasen som håper de kan bli satt opp over sommeren.

Risør har fått 400.000 til sitt prosjekt fra Riksantikvaren.