Er du en av mange som pleier å høre på radio i bilen? Når fm-nettet slukkes, etter alt å dømme allerede neste år, blir det stille i bilen om du ikke har en dab-mottaker. Eller har anskaffet et såkalt adapter.

Les også:

— Hodepinen vår er dab i bil. Selv om stadig flere bilprodusenter leverer dab som standard i nye biler, regner vi med at rundt to millioner av landets to og en halv millioner personbiler vil kreve ettermontert dab-løsning i form av et adapter.

Det sa daglig leder Ole Jørgen Torvmark i interesseorganisasjonen Digitalradio Norge til Fædrelandsvennen i fjor.

Nå har NAF testet seks adaptere som kan ta i mot dab-signaler i bilen. Og konklusjonen er at det ikke er så enkelt å finne adaptere som fungerer 100 prosent godt.

Seks adaptere på test

Et lite utvalg av det som trengs for å kunne få inn digitale radiosendinger i bil. Her er adapter, en enkel styrekonsoll, diverse koplinger, en enkel, digital bilradio og en stor og kostbar medieløsning med innebygget dab-radio. Foto: Erling S. Hægeland

Ifølge NAF presterer de ulike adapterne på svært ulikt nivå i testen, men generelt sett virker denne produktgruppen nokså halvferdig og lite gjennomtenkt.Testen tar for seg seks av de vanligste adapterne på markedet — flere av dem forskjellige typer. Prisene spenner fra 799 til 1899 kroner, og ifølge NAF trenger ikke kvalitetsinntrykket å henge sammen med prisen.

På hjemmesiden skriver NAF: «Det merkes at dette er en forholdsvis ”ung” produktgruppe. Løsningene virker lite gjennomtenkt, og få av dem framstår som gode, trafikksikre og permanente valg. Et godt eksempel er produkter som er ment å være skjulte løsninger, som likevel medfører kabelrot fordi enheten må ha strøm, og antennen må monteres i vinduet.

Vinneren

To av adapterne som er testet må styres via nedlastede apper. NAF mener på generelt grunnlag at appene du bruker til å styre to av disse adapterne overhodet ikke bør benyttes under kjøring. Det tar både blikket og konsentrasjonen bort fra det som skjer på veien.

Best ut i testen kommer Tiny C3 som ifølge NAF er enkel å montere, selv om glassantennen må behandles pent. Den er også meget enkel i bruk, er samtlige i testpanelet enige om. Den har i tillegg noen ekstra funksjoner som er lett å sette pris på. C3 fungerer som handsfree for telefonen, samt at den har aux både ut og inn. Prisen på denne ligger rundt 1300 kroner.